/scroll down to English version/
200 g ryżu
3 piersi z kurczaka bez kości
1 opakowanie przyprawy gyros lub kebab - gyros
5 średnich ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
250 g żółtego sera
3 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
5 łyżki bezglutenowego majonezu
3 łyżki bezglutenowego ketchupu
olej do smażenia
Majonez wymieszaj z ketchupem. Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą gyros, odstaw na godzinę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso podsmaż na oliwie. Ogórki pokrój w kostkę, paprykę pokrój w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami : połowę porcji ryżu, połowę sosu majonez z ketchupem, posypujemy połową startego sera. potem połowę każdego: kurczaka, kukurydzy, papryki i ogórka konserwowego. Ponownie ryż, sos, kurczak, kukurydza, papryka, ogórki konserwowe, na koniec posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
200 g of rice
3 boneless chicken breasts
1 pack of gyros spice or kebab - gyros spice
5 medium pickled cucumbers
1 red pepper
1 can of corn
250 g of yellow cheese
3 tablespoons of coarsely chopped parsley
5 tablespoons of gluten-free mayonnaise
3 tablespoons of gluten-free ketchup
oil
Mix mayonnaise with ketchup. Dice the chicken and mix it with the gyros spice, set aside for an hour. Cook rice according to the instructions on the package. Fry the meat in oil. Dice cucumbers, dice pepper.
Put in layers in a casserole dish: half a portion of rice, half of the sauce mayonnaise with ketchup, sprinkle with half of the grated cheese,put half of each: chicken, corn, pepper and pickled cucumber. Again, rice, sauce, chicken, corn, pepper, pickled cucumbers, then sprinkle with the rest of the cheese. Bake for 50 minutes in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow.
Before serving, sprinkle with chopped parsley.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz