Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 13 maja 2018
Salsa z krewetkami i awokado. Przyprawa meksykańska. Shrimp avocado salsa. Mexican seasoning.
3 - 4 porcje /scroll down to the English version/
Salsa
180 g krewetek koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól, pieprz i chilli w proszku do smaku
4 łyżki soku z limonki
1 1/2 dojrzałego awokado, obrane, pokrojone w kostkę
2 1/2 - 3 pomidory, pokrojone w kostkę
3/4 czerwonej cebuli, obrana pokrojona w drobną kostkę
1/2 - 3/4 ogórka, obrany, pokrojony w kostkę
1/2 pęczka świeżej kolendry, grubo posiekana
1/2 chilli lub jalapeno, opcjonalnie, jeżeli lubisz pikantne potrawy
8 pałek kurczaka
oliwa do smażenia
Przyprawa meksykańska do drobiu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku lub płatków chilli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
Salsa: Na patelni podgrzej oliwę, dodaj krewetki, dopraw solą, pieprzem i chilli, smaż około 3 minut. Przełóż krewetki do miski, dodaj sok z limonki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Potem dodaj awokado, pomidor, ogórek, czerwoną cebulę i kolendrę, delikatnie wymieszaj.
Przyprawa: w moździerzu umieść kolendrę, kmin rzymski i płatki chilli, utrzyj na pył. Dodaj słodką paprykę, oregano, pieprz, sól i cebulę, wymieszaj. Pałki kurczaka dopraw przyprawą, usmaż na oliwie.
Kurczaka podawaj z salsą.
3 - 4 servings
Salsa
180 g coctail shrimp
1 tablespoon oil
salt, pepper and chilli powder to taste
4 tablespoons lime juice
1 1/2 ripe avocado, peeled, diced
2 1/2 - 3 tomatoes, diced
3/4 red onion, peeled, cut into small cubes
1/2 - 3/4 cucumber, peeled, diced
1/2 bunch fresh cilantro, coarsely chopped
1/2 chilli or jalapeno, add if you like spicy food
8 chicken crus/stick
oil for frying
Mexican spice for poultry
1 teaspoon cumin
1 teaspoon coriander
1 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon chili powder or chilli flakes
1 teaspoon oregano
1/2 teaspoon ground black pepper
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon onion powder
Salsa: Heat the oil in a frying pan, add shrimp, season with salt, pepper and chilli powder and fry for about 3 minutes. Put the shrimps in a bowl, add lime juice, mix and leave for 10 minutes. Then add avocado, tomato, cucumber, red onion and fresh cilantro, gently mix.
Seasoning: put coriander, cumin and chilli flakes in a mortar, grind into powder. Add sweet pepper, oregano, black pepper, salt and onions, mix. Taste chicken sticks/crus with seasoning, fry in olive oil.
Serve chicken with salsa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz