sobota, 6 stycznia 2018

Ziemniaki (hash) z boczkiem, serem i jajkiem. Becon cheese egg hash.




2 porcje
800 g ziemniaków
3 łyżki oliwy
220 g boczku, pokrojony w kostkę
1 dymka, drobno posiekana
4 jajka
4 - 5 łyżek stertego sera mozarella
sól do smaku

zielona cebulka do posypania, posiekana

Ziemniaki obierz i pkrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i smaż pod przykryciem 10 - 15 minutaż będą złote i chrupiące, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą. Dodaj boczek i dymkę, zamieszaj i smaż jeszcze 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Używając drewnianą szpatułką wykonaj w ziemniakach cztery dołki, wbij jajko do każdego dołka, posyp mozarellą wokół jajek. Smaż aż białko się zetnie. Zestaw z ognia, podawaj od razu posypane zieloną cebulką.

2 servings
800 g potatoes
3 tablespoons of oil
220 g bacon, diced
1 spring onion, finely chopped
4 eggs
4 - 5 tablespoons of grated mozzarella cheese
salt to taste

green onion for sprinkling, chopped

Peel potatoes and cut into cubes. Heat oil in the pan, add the potatoes and fry cover for 10 - 15 minutes, until golden and crispy, stirring occasionally. Season with salt. Add bacon and spring onion, stir and cook for another 10 minutes cover, stirring occasionally. Using a wooden spatula, make four
wells in the hash, crack an egg into each well and arrange the mozzarella around each egg. Fry until the egg whites are set and the eggs are cooked to your liking. Take the hash off the fire, serve immediately sprinkled with green onions.


Prześlij komentarz