niedziela, 28 stycznia 2018

Gularz wieprzowy z batatmi i cukinią. Pork stew with sweet potatoes and zucchini.


4 porcje
600 g mięsa wieprzowego, pokrojone w dużą kostkę
2 bataty, obrane i pokrojone w kostkę
1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 średnia cukinia (500 g), pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
800 - 900 ml bezglutenowego bulionu (3 łyżeczki bulionu w proszku + 900 ml gorącej wody)
3/4 łyżeczki ostrej papryki
3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżki oliwy

natka pietruszki do posypania

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, podsmaż kilka minut. Dodaj 500 ml bulionu i ostrą paprykę, duś pod przykryciem 50 minut. Dodaj paprykę, bataty, kmin rzymski, kolendrę i pozostałą część bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj cukinię, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 - 15minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

4 servings
600 g of pork, cut into large cubes
2 sweet potatoes, peeled and diced
1 large red pepper, diced
1 medium zucchini (500 g), diced
1 onion, cut into small cubes
2 cloves of garlic, pressed
800 - 900 ml of gluten-free broth (3 teaspoons of broth powder + 900 ml of hot water)
 
3/4 teaspoon of hot pepper 
3/4 teaspoon of ground cumin 
3/4 teaspoon of ground coriander 
3 tablespoons of oil

parsley for sprinkling

Heat oil in the saucepan, add onion and garlic, and fry them. Add meat, season with salt and pepper, fry for a few minutes. Add 500 ml of broth and hot pepper, and cook cover for 50 minutes. Add red pepper, sweet potatoes, cumin, coriander and the rest of the broth, mix thoroughly and cook for 10 minutes more. Add zucchini, mix and
season with salt and pepper, cook for 10 - 15 minutes. Before serving, sprinkle with parsley.

Prześlij komentarz