sobota, 7 października 2017

Ciasteczka czekoladowe bez piecznia. Chocolate no bake cookies.


około 20 ciastek /scroll down to the English version/
360 g cukru
4 - 5 łyżek niesłodzonego kakao
90 ml mleka bez laktozy
110 g masła bez laktozy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
150 g niesolonego masła orzechowego
270 g bezglutenowych, błyskawicznych płatków owsianych lub jaglanych*
*Używam tylko produkty certyfikowane/licencjowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

W głębokim rondlu umieść cukier i kakao, wymieszaj. Dodaj mleko i masło, gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Usuń rondel z ognia, dodaj wanilię, sól i masło orzechowe, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Formuj ciastka używając łyżki do lodów i układaj na pergaminie. Na 1 godzinę wstaw ciastka do lodówki. Wyjmij ciastka z lodówki i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

about 20 cookies
360 g of sugar
4 - 5 tablespoons unsweetened cocoa
90 ml of milk without lactose
110 g butter without lactose
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon of salt
150 g unsalted peanut butter
270 g of gluten-free quick cooking oats flakes*

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).  

In a deep saucepan, place sugar and cocoa, mix. Add milk and
butter, cook on medium heat. Bring to boil and boil one minute more. Remove the pan from the fire, add vanilla, salt and peanut butter, mix. Add oatmeal flakes and mix again. Make cookies using ice cream spoon and put them on parchment. For 1 hour keep the cookies in fridge. Remove the cookies from the fridge and store in a tightly closed container.
Prześlij komentarz