sobota, 21 października 2017

Kluski śląskie. Silesian potato dumplings (gluten-free).



14 klusek, 2 porcje
850 g nieobranych ziemniaków (5 dużych ziemniaków)
mąka ziemniaczana (około 5 czubatych łyżek), musi koniecznie być użyta mąka (=skrobia) ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
sól

Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Ziemniaki ugotuj w wodzie z szczyptą soli, 20 minut od zagotowania. Odcedź i ostudź. Zimne ziemniaki ugnieć na puree. Ziemniaki przełóż do garnka lub miski, ugnieć i wyrównaj powierzchnię (1). Podziel ziemniaki na cztery części (2). Wyciągnij na wierzch 1/4 ziemniaków (3). Puste miejsce po ziemniakach wypełnij mąką (=skrobią) ziemniaczaną (4). Do ziemniaków i mąki dodaj jajko, ugnieć na jednolitą masę (5). Odrywając po kawałku ciasta formuj kulki, palcem zrób wgłębienie (dziurkę) w klusce (6). Zagotuj wodę z szczyptą soli, wrzuć połowę klusek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmij kluski z wody. Drugą połowę klusek ugotuj w ten sam sposób.
Kluski podawaj z sosem (wywar z duszonej karkówki).

14 dumplings, 2 servings 
850 g potatoes (5 large potatoes)
potato flour (about 5 heaped tablespoons), potato flour (= potato starch) must be used!!!!! 
1 egg (optional)
salt 

Peel potatoes, cut into quarters. Cook potatoes in water with a pinch of salt, 20 minutes from boiling. Strain and cool. Mash cool potatoes. Place the potatoes into the pot or bowl, knead and level the surface of potato (1). Divide the potatoes into four parts (2). Pull out 1/4 of the potatoes (3). Fill empty place with potato flour (= starch) (4). Add egg to the potatoes and flour, and knead all (5). Tear off a piece of dough, make a ball, form (with finger) the hole in the dumpling (6). Boil water with a pinch of salt, toss half the dumpling and cook 3 minutes from time the dumplings go to the surface of the water. Take the dumplings out of the water. Cook the other half of the dumplings in the same way. 
Serve Silesian potato dumplings with sauce (liquor/gravy of braised pork neck).








Prześlij komentarz