niedziela, 5 marca 2017

Sałatka z tuńczykiem, dzikim ryżem i marynowanym imbirem. Salad with tuna, wild rice and marinated ginger.



4 - 5 porcji
370 g tuńczyka z puszki w oleju
3/4 kubka kukurydzy z puszki
3/4 kubka groszku z puszki
3/4 kubka ugotowanej marchewki, pokrojona w kostkę
1/2 kubka marynowanej papryki w occie, pokrojona w kostkę
50 g marynowanego imbiru, pokrojony w kostkę
200 g nieugotowanego dzikiego ryżu
4 łyżki oliwy z puszki od tuńczyka lub więcej wedle uznania

Ryż gotuj w wodzie z dużą szczyptą soli 30 minut, odcedź. Ryż wymieszaj z tuńczykiem, kukurydzą, groszkiem, marchewką, marynowaną papryką i marynowanym imbirem. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Sałatkę odstaw na godzinę by smaki wymieszały się. 

4 - 5 servings
370 g of canned tuna in oil
3/4 mug canned corn
3/4 mug canned peas
3/4 mug cooked carrots, diced
1/2 mug pickled peppers in vinegar, diced
50 g pickled ginger, diced
200 g of uncooked wild rice
4 tablespoons olive oil from a can of tuna or more

Rice boil in water with a big pinch of salt 30 minutes, drain. Mix rice with tuna, corn, peas, carrots, pickled peppers and pickled ginger. Add oil and mix again. Stand salad for an hour to
flavors mixed up.
Prześlij komentarz