sobota, 1 października 2016

Babeczki z żurawiną i jabłkiem. Cranberry apple muffins.


dla moich gości....

12 babeczek
200 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
60 g maki gryczanej*
60 g mąki ryżowej*
1 łyżeczka proszku bezglutenowego*
2 jajka
120 g masła
100 g cukru
szczypta soli
10 - 12 łyżek słodzonego musu jabłkowego
120 g żurawiny
alergeny: jajko, mleko, laktoza
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).

Masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mus jabłkowy, delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek, piecz w 190 stopniach Celsjusza około 20 - 22 minut, z termoobiegiem.

12 muffins
200 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
60 g of buckwheat flour*
60 g of rice flour*
1 teaspoon of powdered gluten-free*
2 eggs
120 g butter
100 g of sugar

pinch of salt
10 - 12 tablespoons of sweetened applesauce
120 g of cranberries

allergens: egg, milk, lactose
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Mash butter with the sugar and eggs to fluffy. Add flour, baking powder, salt and applesauce, stir gently just to combine the ingredients. Add cranberries and mix again. Put dough into molds, bake at 190 degrees Celsius about 20 - 22 minutes with air flow.


 
Prześlij komentarz