Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

wtorek, 23 czerwca 2015

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, morelami i kozim serkiem. Spinach salad with goat cheese, strawberries and apricots.





Aktualizacja wpisu z 30.07.2014
Sałatka dla 2 osób:
2 szklanki (12 dużych ) świeżych truskawek, pokrojonych na połówki
2 - 3 świeże morele lub brzoskwinie, pokrojone
100 g świeżego szpinaku
60 - 70 g sera koziego, opcjonalnie
4 łyżki ziaren słonecznika
30 g migdałów


Dressing truskawkowy:
3/4 szklanki (4 - 5 dużych) truskawek
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu lub 2 jeżeli lubisz bardziej słodkie sosy
5 liści mięty, posiekane
pieprz do smaku
 

Wszystkie składniki dressingu zmiksuj blenderem na gładką masę.
Na talerzu umieść liście szpinaku, na to poukładaj pokrojone truskawki i morele (brzoskwinie),  posyp ziarnami słonecznika i migdałami, na wierzch posyp pokruszonym serem kozim, polej dresingiem truskawkowym.
 

Salad for 2 people:
2 cups (12 large) fresh strawberries, sliced in half
2 - 3 fresh apricots or peaches,
cut into pieces  

100 g of fresh spinach
60 - 70 g of goat cheese, optionally
4 tablespoons of sunflower seeds
30 g of almonds

Strawberry Dressing:
3/4 cup (4 - 5 large) strawberries
2 tablespoons of oil
1 tablespoon of lemon juice or vinegar
1 teaspoon of honey or 2 tablespoons if you like more sweet sauces
5 mint leaves, chopped
pepper to taste

Blend all dressing ingredients until smooth.
On a plate, place spinach leaves, on this sliced strawberries and apricots (peaches), sprinkle salad with sunflower seeds and almonds, on top sprinkle with crumbled goat cheese, pour the strawberry dressing.





Brak komentarzy: