sobota, 9 lipca 2016

Gulasz rybny. Fish stew.


ilość porcji: 3 500 g fileta z ryby, proponuje sandacz, morszczuk lub dorsz (scroll down to the English version)
1 średnia cukinia (około 400 g)
250 g pieczarek 
400 g pomidorów w puszce (240 g bez zalewy)
150 - 200 ml bulionu (1 łyżeczka bezglutenowego bulionu w proszku rozpuszczona w gorącej wodzie)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sok z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia

Rybę skrop sokiem z cytryny, potrzyj czosnkiem i dopraw solą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Potem pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki i cukinię umyj. Cukinię pokrój w dużą kostkę a pieczarki w grube plasterki. Na patelni podgrzej oliwę i usmaż rybę, około 4 minut. Zdejmij rybę z patelni. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż około 3 minut, dodaj cukinię, paprykę, majeranek i tymianek, smaż kolejne 5 minut. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą i bulion, gotuj 15 minut. Dodaj usmażoną rybę, gotuj jeszcze 2 - 3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz podawać z ugotowanym ryżem (1 porcja to 60 g nieugotowanego ryżu).

3 servings
500 g fillet of fish, pike-perch, hakeor cod
1 medium of zucchini (about 400 g) 
250 g of mushrooms 
400 g canned tomatoes (240 g without sauce) 
150 - 200 ml of broth (one teaspoon of gluten-free bouillon powder dissolved in hot water) 
1 small onion 
2 cloves of garlic pressed 
1 teaspoon of dried marjoram 
1 teaspoon of dried thyme 
1 teaspoon of sweet paprika
lemon juice
salt and pepper
oil for frying

Sprinkle
fish with lemon juice, rub garlic and season with salt. Let stand for an hour in a cool place. Then cut fish into large pieces. Peel onions and cut into cubes. Wash mushrooms and zucchini. Cut zucchini into large cubes and mushrooms into thick slices. Heat the oil in a frying pan and fry the fish, about 4 minutes. Remove the fish from the pan. At the same oil, fry the onion, add the mushrooms and cook about 3 minutes, add the zucchini, sweet pepper, marjoram and thyme and cook 5 minutes more. Add canned
tomatoes with sauce and broth, cook 15 minutes. Add the fried fish, cook 2 - 3 minutes more, season with salt and pepper to taste. You can serve with boiled rice (1 serving is 60 grams of uncooked rice).


Prześlij komentarz