Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 23 września 2014

Pieczone warzywa Ombre. Ombre roasted vegetables.


Dzisiaj na obiad proponuję coś bardzo prostego w wykonaniu. Pieczone warzywa z rozmarynem i czosnkiem.

Danie dla 2 osób (scroll down to English version)
400 g marchwi (4 - 5 sztuk)
400 g korzenia pietruszki (4 - 5 sztuk)
750 g dyni (obrana i bez pestek 350 - 400 g)
6 pomidorów koktajlowych kiściowe
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
świeży lub suszony rozmaryn
oliwa

Warzywa obierz, pokrój na duże kawałki. Warzywa, pomidory i czosnek umieść na blasze do zapiekania. Warzywa posyp solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp świeżym rozmarynem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celcjusza z termoobiegiem przez 35 - 45 minut do czasu gdy warzywa będą miękkie. 
Pieczone warzywa w przeciwieństwie do gotowanych zachowują swój pełny aromat. Porada: Świeży rozmaryn i koperek możesz zamrozić. Zioła myję, osuszam, wkładam do szczelnych plastikowych pojemników i zamrażam, dzięki temu mogę dłużej cieszyć się aromatem świeżych ziół. 


Today for lunch I propose something very simple in execution. Roasted vegetables with rosemary and garlic.
 

Dish for 2 people
400 g carrots (4 - 5 pieces/items)
400 g of parsley root (4 - 5 pieces)
750 g pumpkin (peeled and seedless 350 - 400 g)
6 cherry brunch tomatoes
a few cloves of garlic
salt and pepper to taste
fresh or dried rosemary
olive oil

Peel vegetables, cut into large pieces. Vegetables, tomatoes and garlic, place on a baking sheet. Sprinkle vegetables with salt and pepper, olive oil, sprinkle with fresh rosemary. Bake in a preheated oven to 180 degrees Celsius with air flow for 35 - 45 minutes until the vegetables are soft.
Roasted vegetables, in contrast cooked, retain their full flavor (taste).  

Tip: You can freeze fresh rosemary and dill. Wash herbs, dry them, put into airtight plastic containers and freeze, owing to the fact I can enjoy longer the aroma of fresh herbs.



Brak komentarzy: