Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

czwartek, 31 lipca 2014

Rice noodles with spinach and chanterelles. Makaron ryżowy z szpinakiem i kurkami.


2 porcje

120 g makaronu ryżowego, szerokie wstążki
150 g świeżego szpinaku
150 - 200 g grzyby kurki
70 g startego sera mozzarella, opcjonalnie
2 ząbki czosnku rozgniecione lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
100  ml gęstej śmietany
2 – 3 łyżki oliwy do smażenia
sól, pieprz

Kurki ugotuj w osolonej wodzie, 10 minut. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj kurki i smaż 2 minuty. Dodaj ugotowany makaron i 70 g sera mozzarella, wymieszaj i smaż 3 minuty by podgrzać makaron, od czasu do czasu mieszając.  Dodaj szpinak i śmietanę, gotuj wszystko jeszcze około 2 minut, szpinak ma wyglądać jak zwiędnięty, dopraw solą i pieprzem. Gdy używasz granulowanego czosnku dodaj ze śmietaną.


2 servings
120 g of rice noodles, wide ribbons
150 g fresh spinach
150 - 200 g mushroom chanterelle
70 g grated mozzarella cheese, optional
2 cloves garlic, pressed or 1 teaspoon granulated garlic
100 ml double cream
2 - 3 tablespoons of olive oil for frying
salt pepper

Cook
chanterelle in salted water for 10 minutes. Cook pasta al dente in salted water according to packet instructions. In a skillet fry garlic, add the chanterelles and cook for 2 minutes. Add cooked pasta and 70 g mozzarella cheese, stir and cook for 3 minutes to heat the noodles, occasionally stirring. Add spinach and cream, cook everything 2 minutes more, the spinach has to look like a withered. Season with salt and pepper. 


Brak komentarzy: