Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 7 czerwca 2020

Kawa Dalgona. Dalgona Coffee.


/scroll down to English version/
Kawa Dalgona to ostatnio bardzo popularny napój, który powstał w Korei. Powstaje przez ubijanie równych proporcji kawy rozpuszczalnej, cukru i gorącej wody, aż stanie się kremowa, a następnie dodawanie jej do zimnego lub gorącego mleka.

Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna. Żadna inna tak się nie ubije.
Cukier musi być dodany i musi go być objętościowo tyle co kawy i wody, bo inaczej całość nie ubije się na taką kremową, sztywną piankę. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowy.

Mleko może być zimne lub ciepłe. Do zimnego można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu. Z zimnym mlekiem kawa smakuje bardziej jak deser.
2 porcje
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki gorącej wody
500 ml mleka, użyłam mleko migdałowe
opcjonalnie kostki lodu, jeżeli robisz z zimnego mleka

Podgrzej mleko migdałowe. W głębokim naczyniu umieść kawę, dodaj gorącą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj. Miksuj na sztywną pianę, około 5 minut. Ciepłe mleko przelej do szklanek, na wierzchu umieść ubitą kawę. Serwuj od razu.


Dalgona coffee is a very popular drink recently made in Korea. It is made by whipping equal proportions of instant coffee, sugar and hot water until it becomes creamy, and then adding it to cold or hot milk.

Coffee must be instant. No other will beat you like that.
Sugar must be added and it must be by volume as much as coffee and water, otherwise the whole will not be beaten on a creamy, stiff foam. Instead of white sugar, you can use cane.
Milk can be cold or warm. You can add a few ice cubes to the cold one. With cold milk, coffee tastes more like dessert.

2 portions
2 tablespoons instant coffee
2 tablespoons cane sugar
2 tablespoons hot water
500 ml milk, I used almond milk
optional ice cubes if you use cold milk

Heat almond milk. Put coffee in a deep dish, add hot water and sugar, mix thoroughly. Whip to stiff foam, about 5 minutes. Pour hot milk into glasses, put whipped coffee on top. Serve immadietely.

Brak komentarzy: