Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 31 stycznia 2020

Bezglutenowe babeczki bananowe z masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Banana Peanut Butter Oatmeal Muffins. Gluten-free.


/scroll down to English version/
12 babeczek
3 dojrzałe banany, ugniecione na puree
220 g masła orzechowego, bez soli i bez cukru
2 jajka
2 łyżki syropu klonowego
170 ml mleka kokosowego lub migdałowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 g bezglutenowych płatków owsianych (500 ml, 2 kubki)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao, pokrojona w drobną kostkę

W misce wymieszaj banany, masło orzechowe, jajka, mleko kokosowe, syrop klonowy i aromat waniliowy, mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone. Następnie dodaj suche składniki: płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól, dobrze wymieszaj. Dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj ponownie. Rozłóż ciasto do muffinek. Posyp resztą czekolady i piecz 20 - 23 minuty w nagrzanym do 165 stopni Celsjusza piekarniku, bez termoobiegu.


12 muffins
3 ripe bananas, mashed
220 g peanut butter, without salt and without sugar
2 eggs
2 tablespoons maple syrup
170 ml coconut milk or almond milk
1 teaspoon vanilla aroma
200 g gluten-free oat flakes (500 ml)
1 teaspoon gluten-free baking powder
1 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon salt
100 g dark chocolate, 70% cocoa, cut into small cubes

In a bowl, mix mashed bananas, peanut butter, eggs, coconut milk, maple syrup and vanilla flavor, mix until everything is well combined. Then add dry ingredients: oatmeal, baking powder, cinnamon and salt, mix well. Add 2/3 chocolate and mix again. Spread dough to muffin lines. Sprinkle the rest of the chocolate and bake muffins 20 - 23 minutes in an oven preheated to 165 degrees Celsius, without air flow.




Brak komentarzy: