niedziela, 23 kwietnia 2017

Sałatka kurczak złocisty. Golden chicken salad.




4 - 5 porcji
1/2 główki sałaty lodowej, podzielona na cząstki lub 1 świeży brokuł
4 pomidory, pokrojone w kostkę
2 duże piersi z krczaka
1 przyprawa kurczak złocisty (30 g), firmy Kamis (skład: sól, 14% słodka papryka, gorczyca biała, 5,8% czosnek, kolendra, kurkuma, 2,4% kozieradka, 2% chilli, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa)
oliwa do smażenia 
250 g sera feta, pokrojony w kostkę
80 - 90 g płatków migdałów

sos:
3 łyżki bezglutenowego majonezu
3 łyzki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę 

Kurczaka umyj, osusz. Pokrój na kawałki, dodaj przyprawę kurczak złocisty i wymieszaj. Smaż na oliwie kilka minut. Płatki migdałów upraż na suchej patelni na złoty kolor, około 1 - 2 minuty, mieszaj od czasu do czasu. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem greckim i czosnkiem. Zamiast sałaty możesz dodać do sałatki brokuł (gotuj 7 minut, odkryty).
W misce układaj warstwami: sałatę lodową (lub brokuł), pomidory, kurczaka, ser feta. Polej sosem czosnkowym i posyp migdałami.

4 - 5 servings
1/2 head of iceberg lettuce, divided into particles or 1 fresh broccoli
4 tomatoes, diced
2 large chicken breasts
1 golden chicken spice (30 g) (oriental seasoning), Kamis company (salt, 14% sweet pepper, white mustard, 5.8% garlic, coriander, turmeric, 2.4% fenugreek, 2% chilli, ginger, cinnamon, Roman cumin, cloves, nutmeg)
oil for frying
250 g of feta cheese, diced
80 - 90 g almond flakes

sauce:
3 tablespoons of gluten free mayonnaise
3 tablespoons of Greek yogurt
2 cloves of garlic, pressed

Wash chicken, dry. Cut into pieces, add golden chicken seasoning and mix. Fry on olive oil for a few minutes. Roast almond flakes on dry pan to golden color, about 1 - 2 minutes, stir occasionally. Prepare sauce: mix mayonnaise with Greek yogurt and garlic.

Instead of lettuce you can add broccoli to the salad (boil 7 minutes, not covered).
In the bowl lay layers: iceberg lettuce (or broccoli), tomatoes, chicken, feta cheese. Pour garlic sauce and sprinkle with almond flakes.

Prześlij komentarz