niedziela, 22 stycznia 2017

Kokosowo-pomidorowa zupa rybna. Coconut tomatoe fish soup.


/scroll down to the English version/
3 porcje
450 g filetów z ryby, ze skórą (karp)
1/2 dużej cebuli, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka,pokrojona w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka bezglutenowego bulionu w proszku
1 puszka pomidorów, krojone (400 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 +1/2 szklanki wody
3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku (nie dodałam)
1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki, posiekana

Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki. Pokrojoną cebulę i paprykę podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki,mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, bulion w proszku i wodę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Potem dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem cayenne, pieprzem i cukrem. Na końcu dodajemy do zupy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu kolejne 8 minut. Zupę dekorujemy posiekaną kolendrą.

3 servings
450 g fish fillets, with skin (carp)
1/2 large onion, diced 
1 large red bell pepper, diced 
4 tablespoons olive oil 
1 tablespoon gluten-free bouillon powder 
1 can of tomatoes, sliced ​​(400 g)
1 can coconut milk (400 ml)
2 tablespoons tomato paste
1 +1/2 cups water 
3 large potatoes, peeled, diced 
a pinch of cayenne pepper
salt and pepper to taste 
sugar to taste (I skipped) 
1/2 bunch cilantro or parsley, chopped

Rinse fish filet, dry with paper towel and cut into pieces. Saut
é(fry) chopped onion and pepper in olive oil. Add canned tomatoes, coconut milk, tomato paste, broth powder and water. Cook over low heat about 20 minutes. Then add chopped potatoes and cook soup 15 minutes more. Season soup with salt, pepper, cayenne pepper and sugar. At the end, add the pieces of fish and cook on low heat for 8 minutes more. Garnish soup with chopped coriander (parsley).



Prześlij komentarz