Zebrałam kilka przepisów na jogurt wegański, wybrałam takie, które mogą stosować osoby na diecie bezglutenowej.
Smakoterapia: jogurt jaglany bez nabiału, bez cukru i bez glutenu (kasza jaglana, migdały, daktyle suszone bakterie jogurtowe). Część druga artykułu o sprawdzonych bakteriach - tutaj.
Smakoterapia: gęsty jogurt migdałowy.
Olga Smile: jogurt kokosowy (mleko kokosowe, kultury bakterii, pektyna, cukier).
Zdrowo i na temat: domowy wegański jogurt jaglano - kokosowy bez nabiału (wiórki kokosowe, kasza jaglana, bakterie kwasu mlekowego, inulina, syrop z agawy).
I am so in lovegan: probiotyczny jogurt sojowy z kaszy jaglanej i kokosu (soja, kasza jaglana, wiórki kokosowe lub mleko kokosowe, bakterie probiotyczne).
Ciekawy przepis znalazłam na stronie Marioli Białołeckiej, wykonany z mleka kokosowego i kaszy jęczmiennej. Proponuję zastąpić kaszę jęczmienną na kasze jaglaną, wtedy będzie bezglutenowy.
UWAGA!!! Nie zapomnijcie zostawić
jednego słoiczka jako startera do następnej serii jogurtów, bo koszt
bakterii niestety nie jest mały! Na szczęście możemy je utrzymać przy
życiu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz