niedziela, 4 czerwca 2017

Sałatka z truskawkami i brokułem. Strawberry broccoli salad.


3 porcje /scroll down to the English version/
450 g mrożonego brokuła lub 1 duży, świeży
500 g truskawek
40 g - 50 g płatków migdałów
3 łyżki bezglutenowego majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka octu jabłkowego

Zagotuj wodę z szczyptą soli, dodaj zmrożony brokuł i gotuj 5 minut od ponownego zagotowania wody. Świeży brokuł podziel na różyczki i gotuj 7 minut od ponownego zagotowania wody. Gotuj brokuł zawsze odkryty, nie straci swojego zielonego koloru. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości. Majonez połącz z jogurtem greckim i octem jabłkowym. Brokuł wymieszaj z truskawkami i migdałami. Dodaj sos majonezowy i ponownie wymieszaj. 

3 servings
450 g frozen broccoli or 1 large fresh
500 g of strawberries
40 g - 50 g almond flakes
3 tablespoons of gluten free mayonnaise
2 tablespoons of Greek yogurt
1 tablespoon of apple vinegar

Boil water with a pinch of salt, add frozen broccoli and cook 5 minutes after boiling water. Split fresh broccoli into florets/parts and boil 7 minutes after boiling water. Boil broccoli always uncovered, will not lose its green color. Drain and allow to cool. Wash strawberries, remove stems, cut into quarters or halves depending on size. Connect mayonnaise with Greek yoghurt and apple vinegar. Mix broccoli with strawberries and almons flakes. Add mayonnaise sauce and mix again.


Prześlij komentarz