Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

środa, 4 lutego 2015

Dlaczego warto jeść jagody acai? Why should we eat acai berry?

This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English. 
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.


Jagoda Acai to mały purpurowo - fioletowy owoc z amazońskich lasów równikowych. Owoce przypominają jagody i winogrona. Rośnie w kiściach jak winogrono na drzewach palmowych, które nieraz osiągają wysokość nawet 25 metrów. Palma jagody osiąga zdolność wytwarzania znakomitych pod względem wartości odżywczych owoców dopiero po 4 - 5 latach. Owoce pojawiają się jako zielone jagody i dojrzewają do ciemnego fioletowego koloru. Czas zbiorów przypada na okres suchy, od lipca do grudnia. Drzewo owocuje dwa razy do roku i produkuje kilka lub kilkanaście gron, gdzie każde zawiera od 500 do 900 jagód i waży blisko 6 kilogramów. Pozyskiwana z plantacji jagoda acai jest owocem bardzo delikatnym i krótkotrwałym, dlatego od razu po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej szybko opada i do 12 godzin należy ją spożyć lub przetworzyć.

Dotąd nie znaleziono na świecie surowca, który mógłby konkurować z jagodą acai pod względem wartości odżywczych. W trudnych czasach rdzenni Indianie (Anomabi) wykorzystywali owoc acai jako jedyne źródło pożywienia, a jego wartość żywieniowa pozwalała im przetrwać, zachowując przy tym energię i witalność.


Naukowcy nazywają ją super jagodą, zwaną także „sekretem długowieczności”.

Acai to najsmaczniejsza z jagód. Smakiem przypomina jagody w czekoladzie, dlatego właśnie jest przysmakiem ludów amazońskich i kuchni brazylijskiej.

Owoce zawierają całą gamę witamin A, B1, B2, B3, C, E, chroniąc tym samym przed wyjałowieniem organizmu w czasie odchudzania. Obfitują również w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, mają w sobie błonnik, żelazo, wysokie stężenie potasu, wapna, magnezu, miedzi i cynku oraz dużą ilość przeciwutleniaczy. Jagoda sama w sobie zawiera bardzo niską ilość cukru. Acai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są flawonoidy i antocyjanidy, nadające owocom ich ciemnoczerwony, głęboko niebieski albo fioletowy kolor.
 


Jagody acai obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają kondycję umysłową. Występujące w jagodach nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9 regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego szkodliwego, a podwyższając poziom dobrego. Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.

Kwasy Omega 3, 6 i 9 odpowiedzialne są również za pracę mózgu i za odporność organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu, spożywanie więc jagód acai, znacznie zmniejsza szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawnia ogólną funkcjonalność umysłu, w tym czujność i bystre myślenie.

Zawartość kwasów tłuszczowych w jagodzie acai jest porównywalna do oliwy z oliwek i charakteryzuje się bogactwem nienasyconego kwasu olejowego, który pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim pomaga tłuszczom Omega 3 lepiej penetrować błony komórkowe przez co razem przyczyniają się do zwiększenia ich elastyczności, a to wspomaga lepsze funkcjonowanie hormonów, neurotransmiterów oraz receptorów insulinowych.

To źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Jagody Acai są najbogatszymi dotąd poznanymi owocami, które charakteryzują się wyższym bogactwem przeciwutleniaczy niż żurawina, maliny, jeżyny, truskawki czy jagody. Jagody acai obfitują w substancje odżywcze - antocyjany i flawanoidy. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed chorobotwórczymi wolnymi rodnikami, przenikającymi do naszego organizmu ze środowiska.
Antyoksydanty są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które wraz z powietrzem i pożywieniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w danym pożywieniu liczy się stosując tak zwany współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest liczbą 20-krotnie większą niż dotychczas uważane za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona. Dla porównania żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram. Badania naukowe dowiodły, że organizm człowieka przyswaja antyoksydanty, które znajdują się w jagodach acai. Spożywając regularnie jagody acai, można więc spowolnić proces starzenia, a także zapobiec chorobom powodowanym przez wole rodniki.
Dodatkowo, według niektórych autorów, jagoda Acai jest źródłem ponad 50 niepoznanych jeszcze substancji, których nie znajdziemy w innych owocach.

Badania dowodzą, że antocyjany mogą obniżać ogólnoustrojowe markery stanu zapalnego (takie jak białko C-reaktywne), a te związki chemiczne o właściwościach przeciwutleniających są nieselektywnymi inhibitorami Cox-1 i Cox-2. Niesteroidowe leki przeciwzapalne takie jak naproxen i ibuprofen wstrzymują działanie Cox-2, enzymu odpowiedzialnego zarówno za zapalenie i ból. A zatem jagody acai mogą okazać się pomocne w walce z bólem.

Wśród antyoksydantów możemy wyróżnić związki fenolowe ( w tym antocyjany), a także bioflawonoidy i trzy fitosterole. W jagodach Acai znajduje się ok. 0,44 mg/g s.m. ß-sitosterolu, 0,04 mg/g s.m. sigmasterolu oraz 0,03 mg/g s.m. kampesterolu. Związki te podobne sa budową do cholesterolu i pomagają w utrzymaniu jego odpowiedniego poziomu poprzez regulację wchłaniania go w jelicie. Sterole roślinne wspierają również cały układ krążenia i wspomagają układ odpornościowy.
Wysoka jest również całkowita zawartość związków fenolowych (antyoksydantów) w owocach acai i wynosi ona 328 mg/100 g. W przypadku antocyjanów odnotowujemy wyższy niż w innych owocach poziom cyjanidyno-3-glukozydu (zawartość w miąższu to ok. 1040 mg/l).


Związki aktywne należące do polifenoli chronią każdą komórkę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które atakują i uszkadzają wiele struktur morfologicznych od lipidów i białek po materiał genetyczny (DNA). Wolne rodniki tlenowe powstające w nadmiarze w sytuacjach stresowych, zanieczyszczonym środowisku oraz spożywaniu mocno przetworzonej żywności są jednym z głównych powodów wielu stanów zapalnych (alergii), przyśpieszonego starzenia i procesów kancerogennych.

Wspomaga profilaktykę chorób serca. Polifenole są znakomitym wsparciem dla prawidłowego działania układu krążenia. Hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Ponadto polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

W przypadku jagody Acai nie chodzi o ilość spożytych owoców. Ważna natomiast jest jakość jagody. 

Badania pokazały, że pokarm bogaty w przeciwutleniacze odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych jak miażdżyca, cukrzyca, zaćma, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i wiele innych.
 

Aminokwasy zawarte w jagodach acai doskonale wpływają na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. Prawie idealne zestawienie niezbędnych aminokwasów w powiązaniu z cennymi minerałami śladowymi, może być korzystne dla utrzymania prawidłowego skurczu mięśni oraz ich regeneracji.

Wzmacniają i zwiększają wydajność organizmu. Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Jedna mała jagoda Açai zawiera więcej i lepiej przyswajalnego białka niż jajo kurze. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku. Ponadto mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera acai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku i usuwa zmęczenie odczuwane w mięśniach.
A więc dodaje energii i pozwala szybko zregenerować siły – co jest bardzo przydatne sportowcom i naszym dzieciom.

Zawarte w jej składzie antocyjany korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie, bowiem mogą polepszać adaptację oczu do widzenia w ciemności, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej oraz ograniczać rozwój wad wzroku. Ponadto dzięki wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny owoc acai może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie.

Składniki aktywne zawarte w jagodzie acai wspomagają regulowanie ciśnienia tętniczego oraz dbają o mięsień sercowy.


Spożywanie jagód acai wspomaga regulowanie stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu może przeciwdziałać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i rozwojowi cukrzycy typu 2. W badaniu przeprowadzonym wśród osób z nadwagą wykazano, że jagoda acai obniżała zarówno stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi. Dzięki tej właściwości stężenie cukru we krwi może utrzymywać się na stabilnym poziomie, a nam łatwiej jest opanować uczucie głodu i chęć podjadania.

Dodatkowo związki aktywne zawarte w owocu acai wspomagają usuwanie toksyn z organizmu (w współczesnym jedzeniu jest tyle wzmacniaczy smaku i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać). Dzięki tym właściwościom jagoda acai wspomaga proces odchudzania, a także walkę ze schorzeniami często współwystępującymi: z nadwagą i otyłością – cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi, nadciśnieniem.


Poprawia trawienie. Dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego (16,9 g w 100 g) jagody acai ułatwiają trawienie i poprawiają stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.

Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Nie należy jednak traktować jagód acai jak cudownego suplementu, za sprawą którego stracimy na wadze i spalimy niepotrzebną tkankę tłuszczową!

Jagody acai mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Zatem spożywanie jagód jest zalecane dla osób chorych na cukrzycę.

Mają wpływ na poprawę ogólnego samopoczucia i zdrowia. Wyciąg z acai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie. Witaminy B i inne składniki odżywcze acai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.

Pomaga zapobiegać osteoporozie. Acai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.

Jagoda acai łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z acai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.

Posiada właściwości antymutagenne. Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z acai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.

Acai pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Składniki odżywcze acai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).

Jagoda ma właściwości wzmacniające i regulujące system odpornościowy zwiększając ochronę naszego organizmu przed bakteriami, wirusami, grzybami i innymi toksynami stale nas otaczającymi. Dzięki temu możemy uniknąć poważnych infekcji.



Jagody acai - skutki uboczne

Spożywanie jagód acai w nadmiernej ilości może doprowadzić jedynie do problemów żołądkowo-jelitowych np. biegunki, gazy.


UWAGA Jagody acai mogą uczulać!

Jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Dlatego przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową.


Gdzie można kupić owoce acai?


W Polsce owoce acai można kupić jedynie w postaci soku, tabletek lub w postaci sproszkowanej. Owoce acai bardzo szybko tracą swoje lecznicze właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.


Jak spożywać jagody acai?

Jagodę acai można spożywać w formie świeżych owoców jak i przetworów. W Polsce jagody acai można nabyć pod postacią soków, konfitur, herbat i suszu.

W położonym na północy stanie Para miąższ jest zwykle podawany z tapioką i w zależności od regionu solony bądź słodzony cukrem lub miodem. W południowej Brazylii spożywa się go na zimno najczęściej z granolą, a potrawa nosi nazwę "acai na tigela". Miąższ wykorzystuje się także do produkcji lodów i napojów. Sok wyciśnięty z miąższu używany jest również do produkcji napojów alkoholowych. Od lat dziewięćdziesiątych XX wieku sok i koncentraty stały się popularne na całym świecie, zwłaszcza w USA.




A oto propozycje dań z jagodami acai: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)

Smoothie z jagodami acai.

Blackberry, Blueberry and Acai Bars.

Deluxe Acai Bowl.

The Acai Bowl.

Juice Generation Acai Smoothie Bowls.

Przeczytaj również:  PORADA Dlaczego jeść...? ADVICE Why eat...?


 Related topic (theme) in English: 

Acai berry Health Benefits And Nutrition Fact

12 Health Benefits of Acai Berries.

What is acai berry good for?

The health benefits of acai berry.





wtorek, 3 lutego 2015

Smoothie z jarmużem i owocami lasu. Kale Forest Berry Smoothie.


2 porcje
200 g mrożonych owocu lasu (jagoda, żurawina, jeżyna, malina)
40 g świeżego jarmużu
150 g jogurtu greckiego lub mleka migdałowego
100 ml wody mineralnej
3 - 4 łyżki granoli bezglutenowej, przepis - link tutaj
2 łyżki miodu lub syropu z agawy

Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi, liście podziel na części. W blenderze umieść zmrożone owoce, jogurt i wodę, jarmuż i miód oraz granolę. Wszystko zmiksuj. Podawaj świeżo przygotowane. Smoothie możesz umieścić w słoiczku i zabrać na lunch do pracy.


2 servings
200 g of frozen forest fruit (blueberry, cranberry, blackberry, raspberry)
40 g of fresh kale
150 g of Greek yogurt or almond milk
100 ml of water
3 - 4 tablespoons of gluten-free granola, recipe - link here
2 tablespoons of honey or agave syrup

Wash kale, remove tough stalks, split leaves into parts. In a blender place the frozen fruit, yogurt and water, kale, honey and granola. Blend all ingredients. Serve smoothie freshly prepared.




piątek, 30 stycznia 2015

Warstwowa sałatka z brokułem. Leyered salad with broccoli.



Tym razem propozycja na piątkowy obiad: sałatka z brokuła, marchewki, sałaty i kiełek. Jeżeli to dla Ciebie za mało, na deser zjedz smaczne jabłko lub gruszkę. Jeżeli nie możesz spożywać jajek i mleka (krowiego) lub jesteś weganem, proponuję dressing zastąpić sosem winegret lub greckim dressingiem, przepisy znajdziesz tutaj - link.

2 porcje
200 g brokułu, mrożony
200 g mini marchewek, mrożone
2 garście miksu sałat lub sałaty masłowej, postrzępiona na kawałki
kiełki rzodkiewki do dekoracji

Dressing
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki majonezu bezglutenowego
1/2 łyżeczki musztardy bezglutenowej
1/2 łyżeczki ziół toskańskich
1 szczypta cukru
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu połącz i wymieszaj. Ugotuj brokuł w wodzie z szczyptą soli, odcedź. Ugotuj marchew w wodzie z szczyptą soli, odcedź. W naczyniu układaj warstwy: brokuł, marchewkę, sałatę. Na każdą warstwę polej łyżkę dressingu. Udekoruj sałatkę kiełkami.

Today I propose a salad with broccoli, carrots, lettuce and sprouts. If you can not eat eggs and milk (cow) or you are a vegan, I propose to substitute dressing for vinaigrette dressing or Greek dressing, the recipess are at page - here.
 
2 serving

200 g broccoli, frozen
200 g mini carrots, frozen
2 handfuls of mi
x lettuce, shred
radish sprouts for decoration

Dressing
3 tablespoons Greek yogurt
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon lemon juice
3 teaspoons of mayonnaise, gluten-free 

1/2 teaspoon of mustard, gluten-free
1/2 teaspoon Tuscan herbs
1 pinch of sugar
1 small clove garlic, crushed
pepper to taste


Combine all dressing ingredients and mix. Cook the broccoli in water with a pinch of salt, drain off. Cook carrots in water with a pinch of salt, drain off. In a bowl, lay (place) the layers: broccoli, carrots, lettuce. Pour a tablespoon of dressing over a each layer. Decorate the salad with the sprouts.



czwartek, 29 stycznia 2015

Gołąbki z kaszą jaglaną i borowikami. Meat-stuffed cabbage with millet and (porcini) boletus mushrooms.




BEZ JAJEK BEZ GLUTENU
dwie porcje (4 gołąbki)
250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego  
130 g nieugotowanej kaszy jaglanej
1 szalotka
1 łodyga selera naciowego 
kapusta lub sałata lodowa
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
 
20 g suszonych grzybów borowików
200 ml ciepłej wody
150 ml śmietany
100 ml wody
3 łyżeczki koncentratu grzybowego STEFAN SKWIERAWSKI (http://www.skwierawski.com.pl/pliki/firma0.htm)
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz do smaku  
oliwa do smażenia

Grzyby zalej ciepłą wodą (200 ml) i odstaw do namoczenia. Liście kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z szczyptą soli. Odcedź, zostaw do ostygnięcia. Cebulę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i seler naciowy, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części. Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj grzyby z wodą, w której były moczone i gołąbki,  piecz wszystko pod przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. W połowie smażenia dolej 100 ml wody. Przełóż usmażone gołąbki na talerz. Zmniejsz temperaturę, do sosu z grzybami dodaj śmietanę, pastę grzybową i skrobię kukurydzianą, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Gołąbki polej sosem.
  Proponuję też przepis
Gołąbki w sosie pomidorowym (bez laktozy, bez jajek, bez glutenu)


EGG-FREE GLUTEN-FREE
two servings (4 meat-stuffed cabbages)
250 g minced pork and beef
130 g of uncooked
millet
1 shallot
1 stalk of celery

cabbage or iceberg lettuce
1 tablespoon olive oil
salt and pepper

 
20 g of dried porcini (boletus) mushrooms
200 ml of warm water
150 ml cream

100 ml water 
3 teaspoons of forest mushroom pasta STEFAN SKWIEREWSKI (http://www.skwierawski.com.pl/pliki_uk/firma0.htm)
1 level tablespoon cornstarch
salt and pepper to taste

olive oil for frying
 
Pour warm water (200 ml) over mushrooms and leave them to soak. Blanch cabbage leaves with hot water. Cook the millet in water with a pinch of salt. Drain, allow to cool. Slice the onion  and the celery into small cubes, fry in olive oil until become transparent. Combine minced meat, cooked millet, shallot and celery, mix. Season with salt and pepper. Share mass into four parts. Form meat balls. Coat the meat with the cabbage leaves. In a skillet heat the oil, add the mushrooms with the water (in which they were soaked) and meat-stuffed cabbage, fry everything under cover 15 - 20 minutes on medium heat. In the middle of cooking pour 100 ml of water. Put the fried meat-stuffed cabbage on a plate. Reduce the heat, to the sauce with the mushrooms add cream, mushroom pasta and cornstarch, mix. Season with salt and pepper, bring to a boil. Pour the sauce over stuffed cabbage.

  See also the recipe Meat-stuffed cabbage with tomato sauce (no lactose, no eggs, no gluten)



środa, 28 stycznia 2015

Subskrypcja. Follow by email.

Od dzisiaj można zacząć subskrybować mój blog. 
Starting today, you can begin to subscribe my blog.

Mąka w diecie bezglutenowej.

W przypadku osób z nietolerancją lub alergią na gluten bezpieczne jest stosowanie tylko certyfikowanych mąk ze znakiem przekreślonego kłosa. Jest to zastrzeżony znak towarowy i jego użycie bez licencji jest prawnie niedozwolone.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, komosa ryżowa, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i takie właśnie produkty oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Znak ten od lat funkcjonuje jako powszechny w całej Europie i na świecie (m.in. USA, Australia) symbol gwarancji bezpieczeństwa dla osób na diecie bezglutenowej. Z jego używaniem wiąże się bowiem szereg wymagań w stosunku do producenta – produkt tak oznaczony musi być regularnie badany, a firma poddana konsumenckiemu audytowi przez stowarzyszenie.

Wracając do tematu wpisu - mąka w diecie bezglutenowej. Gdy chodzi o mąkę ryżową, jaglaną, z gryki czy amarantusa nie ma żadnych wątpliwości w stosowaniu w diecie bezglutenowej. Problem pojawia się w przypadku skrobi pszennej, jeżeli z pszenicy - zboża zawierającego gluten - to czy jest bezpieczna i nie zawiera glutenu? 
Skrobia pszenna z znakiem przekreślonego kłosa może zawierać do 20 ppm glutenu, tak jak inne produkty bezglutenowe. Nie jest ona produktem naturalnie bezglutenowym, ale "bezpiecznym" dla osób z celiakią. Nie wiemy na pewno jaka ilość glutenu może już szkodzić, a jaka jeszcze nie, może być to sprawa indywidualna, a może po prostu reakcje u pacjentów są opóźnione lub niewidoczne. Więc musisz sam/sama spróbować takich produktów i stwierdzić czy Tobie szkodzą czy nie. Jeżeli nie szkodzą Tobie to proponuje je stosować. Osobiście stosuje produkty i mieszanki mąk zawierające skrobie pszenną i nie obserwuje by wpływały one negatywnie na mój organizm. Ponadto ciasta z takich mieszanek są naprawdę smaczne, tak samo dobre jak te z tradycyjnej mąki pszennej.

PAMIĘTAJ: kupując mąkę z ziaren naturalnie bezglutenowych, też musisz kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa, tylko wtedy masz gwarancję, że produkt nie jest zanieczyszczony glutenem!

Używanie skrobi pszennej w produktach bezglutenowych jest dozwolone w UE, ale w Stanach Zjednoczonych jest zabronione. 

Druga sprawa to czy skrobia i mąka kukurydziana jest produkowana z genetycznie modyfikowanych ziaren kukurydzy (w Stanach Zjednoczonych Ameryki  mają problem z genetycznie modyfikowana kukurydzą)? Wysłałam to zapytanie do polskich firm produkujących certyfikowaną żywność bezglutenową. Otrzymałam odpowiedź z firmy Glutenex i Balviten. Produkty tych firm są produkowane ze zbóż niemodyfikowanych genetycznie. SUPER!

Osoby, które mają obawy przed stosowaniem mąki kukurydzianej z modyfikowanych genetycznie ziaren powinny z niej zrezygnować. Niestety żywność ekologiczna i niemodyfikowana genetycznie jest droga i wybieramy w Polsce tańsze produkty.

Uzupełnienie 2016 rok: obecnie większość zbóż jest modyfikowana genetycznie, nawet pszenica uprawiana na początku XX wieku a w drugiej połowie XX wieku to nie to samo. Naiwna byłam, raczej nie ma producenta, który używa niemodyfikowanych zbóż.



Chcesz wiedzieć jakie są realia, mity i fakty, jeżeli chodzi o GMO  - przeczytaj:
Strach przed żywnością modyfikowaną genetycznie.
Polityka - forum 
Mówię "tak" dla GMO - prof. Tomasz Twardowski.


i kto mówi prawdę?

Risotto z brokułem. Risotto with broccoli.


2 porcje.
180 g ryżu do risotto Arborio
1 mały, świeży brokuł (450 g)
350 g piersi z kurczaka, pokrojony w kostkę
3 łyżki masła  
80 ml białego wytrawnego wina  
1 ząbek czosnku, rozgnieciony  
300 - 350 ml bulionu warzywnego ( 2 łyżeczki warzywnego bezglutenowego bulionu* + 300 ml gorącej wody)
sól i pieprz do smaku  

50 g drobno startego sera, mieszanka serów twardych lub parmezanu
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).    

Brokuł podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie tylko 3 minuty. Odcedź. Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka dopraw solą i pieprzem.
Dwie łyżki masła rozpuść na patelni, dodaj zmiażdżony czosnek i kurczaka, smaż około 2 minut. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 150 ml bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. Potem powtórz czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj. Dodaj brokuł 10 minut przed końcem smażenia. Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 30 minut) zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotto jedną łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 3 minuty. Przed podaniem posyp serem.
 


2 servings
180 g Arborio risotto rice

1 small fresh broccoli (450 g)
350 g chicken breast, diced

3 tablespoons butter
80 ml dry white wine
1 clove of garlic, crushed
300 - 350 ml vegetable stock (
2 teaspoons vegetable gluten-free broth powder * + 300 ml of hot water)  

salt and pepper to taste
 

50 g finely grated mix hard cheese or grated parmesan
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).


Part broccoli into florets, boil in salted water just 3 minutes. Drain. Season diced chicken with salt and pepper.
Melt two tablespoons of butter in a frying pan, add crushed garlic and chicken, cook about 2 minutes. Add risotto rice and fry over medium heat, stirring constantly, until all grains will cover with the fat. Important - rice can not burn. Then add wine and evaporate it. Reduce the heat and start to pour 150 ml of broth. Immediately after pouring of broth stir until liquid is absorbed. Then repeat the procedure of broth pouring and stir frequently. Add  broccoli 10 minutes before the end of cooking. When the rice stops absorbing broth (cooking takes about 30 minutes) remove the pan from the heat. Add one tablespoon of butter to risotto, season with salt and pepper, mix well and leave it under cover for 3 minutes. Before serving, sprinkle with cheese.



wtorek, 27 stycznia 2015

Bezglutenowe spaghetti carbonara. Gluten-free Carbonara Spaghetti.

 

Carbonara to włoskie danie z makaronu, boczku lub pancetty (suszony boczek pokrojony w bardzo cienkie plastry) oraz sosu na bazie jaj (żółtka), śmietany i sera, doprawione pieprzem. Pochodzi z Rzymu. Do przygotowania dania zwykle używa się makaronu spaghetti, używa się także fettuccine (długie szerokie wstążki), rigatoni (rurki), linguine (jak spaghetti, ale spłaszczony) lub bucatini (jak spaghetti, ale z dziurką w środku).

2 porcje

250 g makaronu bezglutenowego spaghetti*
80 g pancetty, użyłam bezglutenowej szynki Schwardzwalckiej
150 ml śmietany, jeżeli masz nietolerancję laktozy to proponuję użyć mleko migdałowe
50 - 100 ml wody
2 żółtka
1 szalotka
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan
świeżo zmielony pieprz 
oliwa do smażenia

8 - 10 czarnych oliwek, pokrojone w plasterki, opcjonalnie
natka pietruszki do dekoracji
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   
 
Makaron ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli i łyżką oliwy. Szybko przelej zimną wodą i odcedź. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Całość duś około 3 minut.
W miseczce wymieszaj żółtka, 80 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę i wodę wlej na patelnię i dodaj do niej szynkę, duś około 4 minut. Zmniejsz płomień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Jeżeli boisz się, że żółtka się zetną, to odstaw patelnię z ognia, wymieszaj i po chwili postaw z powrotem na palniku. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij patelnię z ognia. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwki i ponownie wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki.

2 servings
250 g pasta gluten-free spaghetti *
80 g pancetta, I used gluten-free Schwarcwaldzkiej
ham
150 ml cream, if you have lactose intolerance I suggest to use almond milk
50 - 100 ml of water
2 egg yolks
1 shallot

1 small clove garlic
2 tablespoons
grated mix hard cheese or grated parmesan
freshly ground pepper
oil for frying


8 - 10 black olives, sliced, optionally
parsley for decoration

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Cook the pasta in the water with two pinches of salt and a tablespoon of oil. Quickly pour the cold water and drain the cooked pasta. Chop shallots and garlic finely and fry them in oil. Simmer about 3 minutes.
In a bowl, mix the egg yolks, 80 ml of cream and grated cheese. Pour the rest of the cream and water into the pan and add the ham, simmer 4 minutes. Reduce the heat and add the eggs with the cream and the cheese.
If you are afraid to curdle the yolk proteinset aside the pan from the heat, stir and after a while put back it on the burner. Season with salt and pepper to taste. Remove the pan from heat. Add the  cooked pasta to the sauce and mix thoroughly. Add olives and mix again. Decorate with parsley.