Dzisiaj przepis na domową, bezglutenową granolę (musli). Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona do chrupkości. Możesz z niej przygotować zdrowe śniadanie, podając granolę z jogurtem lub mlekiem oraz przygotować smaczny deser.
250 g bezglutenowych płatków owsianych* (scroll down to the English version)
250 g bezglutenowych płatków jaglanych*
100 g płatków migdałów
100 g migdałów
100 g orzechów włoskich, połówki
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
2 1/2 jabłka, obrane, usunięte pestki, pokrojona w kostkę
200 g suszonej wiśni
150 g suszonej moreli lub ananasa, pokrojone w kostkę, opcjonalnie
80 g masła lub 4 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki miodu
80 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki soli.
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Jeżeli używasz suszonych owoców, które były suszone dwutlenkiem siarki, przed użyciem opłucz.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane i jaglane, orzechy, pestki dyni i słonecznika. W rondlu rozpuść masło z miodem, cukrem, solą i przyprawami, dodaj jabłka i smaż aż jabłka skarmelizują, około 7 minut. Skarmelizowane jabłka zmiksuj na puree. Dodaj do mieszanki bezglutenowych płatków zbożowych i orzechów. Wszystko dokładnie wymieszaj, by puree jabłkowe dokładnie obkleiło płatki zbożowe.
Przełóż granolę na tacę wyłożoną pergaminem. Piecz granolę przez 40 minut w nagrzanym piekarniku do 155 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Po 15 minutach pieczenia wymieszaj granolę, by płatki nie spiekły się w jedną dużą masę. Po kolejnych 15 minutach wymieszaj granolę ponownie.Wyjmij z piekarnika, dodaj suszone wiśnie i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Granola musi być zimna zanim umieścisz ją w szczelnym pojemniku.
Dieta bezglutenowa Suszone Owoce - TAK Kandyzowane Owoce - NIE
Glten-free Diet Dried Fruits - YES Candied Fruit - NO
250 g of gluten-free oatmeal *
250 g of gluten-free millet flakes*
100 g of almond flakes
100 g of almonds
100 g of walnut halves
50 g of pumpkin seeds
50 g of sunflower seeds
2 1/2 apples, peeled, seeds removed, diced
200 g dried cherries
150 g of dried apricots or pineapple, diced, optionally
80 g of butter or 4 tablespoons of vegetable oil
4 tablespoons honey
80 g of cane sugar
1 teaspoon of cinnamon
1 1/2 teaspoons of gingerbread spices
1/2 teaspoon of salt.
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
If you use dry fruits, which have been dried with sulfur dioxide, rinse them in water before use.
In a large bowl, mix oatmeal and millet flakes, nuts, pumpkin seeds and sunflower seeds. Melt the butter in a saucepan with honey, sugar, salt and spices, add apples and cook until the apples caramelised, about 7 minutes. Blend the caramelised apples to puree. Add apple puree to a mixture of gluten-free cereal flakes and nuts. Mix all thoroughly until all ingredients are coated with the apple puree.
Put the granola on a tray with parchment paper. Bake the granola for 40 minutes in the preheated oven to 155 degrees Celsius without air flow. Stir the granola after every 15 minutes of baking, that the cereal flakes do not bake (compact) to one large mass. Remove from the oven, add the dried cherries and mix. Let cool completely before storing in an airtight container.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz