Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.

Obecny rynek oferuje nam różne odmiany tych owoców. Część z nich zawiera dużo taniny, garbnika o właściwościach ściągających. Owoce takich odmian są cierpkie zanim zupełnie nie dojrzeją i posiadają 8 pestek. Inne odmiany, zazwyczaj bezpestkowe, nie zawierają taniny i to te właśnie odmiany możemy najczęściej kupić w sklepach. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).
Jest to owoc uznawany na całym świecie jako produkt bardzo bogaty w witaminy i wprowadzenie go w swoją dietę może tylko zaowocować pozytywnie na nasz organizm, oczywiście gdy nie jesteśmy na niego uczuleni.
Owoce kaki stanowią bogate źródło dietetycznego błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne w organizmie. Zawierają też przeciwutleniacze odpowiedzialne za odporność organizmu oraz walkę z wolnymi rodnikami zmniejszając powstały w organizmie stres oksydacyjny. Witamina A i beta-karoten wpływają korzystnie na wzrok i skórę, a witamina C wzmacnia odporność. Zjedzenie jednego owocu zaspokaja aż 80% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Przeciwutleniacze katechiny są znane z działania przeciwinfekcyjnego i przeciwzapalnego a także przeciwkrwotocznego. A zeaksantyna, ważny karotenoid, wchłaniany jest w strukturę plamki żółtej oka, gdzie działa ochronnie na strukturę oka, przeciwdziałając rozwojowi zwyrodnieniu plamki ocznej, występującej w starszym wieku.
Poprawny metabolizm organizmu zapewniają zawarte w persymonie witaminy z grupy B, a minerały: potas, mangan, miedź (12% dziennego zapotrzebowania) i fosfor (15% dziennego zapotrzebowania) wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i działają jak katalizatory dla enzymów.
Magnez jest kofaktorem eznymu dysmutazy ponadtlenkowej, wykazującej silne działanie przeciwwolnorodnikowe. Miedź jest jednym z czynników niezbędnych do pracy enzymów takich jak oksydaza cytochromowa czy dysmutaza ponadtlenkowa. Miedź uczestniczy także w procesie powstawania czerwonych ciałek krwi.
Oprócz tego kaki zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.
Znajdujący się w kaki kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale też działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi i ochrania wątrobę przed przetłuszczeniem. Inny kwas obecny w persymonie, p-kumarynowy, nie dopuszcza do powstania zmian w komórkach DNA, co mogłoby przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.
Badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Jak wynika z badań naukowców z Mie University w Japonii, wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (m.in. galusan epigallokatechiny - EGCG) silnie hamują wzrost komórek nowotworowych MOLT-4 (komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T) w sposób zależny od dawki. Po 3 dniach kuracji zauważono wyraźne uszkodzenia w komórkach nowotworowych oraz ich obumieranie.
Jedzenie owocu kaki jest wskazane u osób ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu. Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
Badania przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w owoce persymony poprawia spalanie tłuszczów w organizmie.
Kaki w ok. 19 proc. składa się z cukrów. To owoc dość kaloryczny – w 100 gramach jest 70 kcal, przy czym persymona przeciętnej wielkości waży ok. 250 g (175 kcal).
W 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:
• Witamina A: 267 µg,
• Witamina E: 0,8 mg,
• Witamina K: 10 µg,
• Niacyna: 0,4 mg,
• Witamina B5: 0,2 mg,
• Witamina B6: 0,1 mg,
• Biotyna: 0,3 µg,
• Witamina B9: 7,5 µg,
• Witamina C: 15 mg.
mikroelementy:
• Sód: 5 mg,
• Potas: 170 mg,
• Wapń: 8 mg,
• Magnez: 8 mg,
• Fosfor: 25 mg,
• Żelazo: 0,4 mg,
• Cynk: 0,1 mg,
• Miedź: 0,1 mg,
• Mangan: 0,4 mg,
• Jod: 1,8 µg.
Indeks glikemiczny persymony wynosi IG=50 (średni indeks glikemiczny), a wartość ta może ulegać nieznacznym zmianom w zależności od stopnia dojrzałości owocu kaki.
Ponieważ jest to owoc zawierający dużą ilość cukru, nie zaleca się go osobom z cukrzycą.
Owoc persymony znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Można wykonać domową maseczkę ściągającą z owocu kaki. Wystarczy jego miąższ rozdrobnić widelcem, dodać białko jaja kurzego i tak powstałą papkę nałożyć na twarz. Po 20 minutach zmyć ciepłą wodą. Możemy być pewni, że po takim zabiegu skóra będzie ściągnięta, pory zmniejszone, a rozognione stany zapalne złagodzone.
Jaki kupować owoc ?
Dojrzała persymona ma miękki, lekko włóknisty miąższ otoczony cienką skórką. Im bardziej owoc dojrzewa, tym cieńsza staje się jego skóra, miąższ nabiera dodatkowej słodyczy, miękkości i soczystości, a jego barwa staje się coraz ciemniejsza, bardziej intensywna. Niedojrzały owoc kaki ma twardszy miąższ, który po zjedzeniu, podobnie jak – u niektórych osób – kiwi, powoduje drętwienie języka i lekką opuchliznę warg. Zjedzenie zbyt dużej ilości niedojrzałych owoców kaki może spowodować niepożądane efekty uboczne i być niekorzystne dla ludzkiego zdrowia.
Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, nie obite, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Zaleca się unikać kupowania tego owocu, jeśli został pozbawiony zielonych liści na wierzchołku.
Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej kup twardsze i zostaw, by dojrzały w temperaturze pokojowej do osiągnięcia pełnej dojrzałości.
Dojrzałe owoce persymony przechowuj w lodówce, 2 -3 dni.
Dojrzałe owoce należy spożywać stosunkowo szybko, gdyż zazwyczaj szybko się psują i zaczynają pleśnieć.
Najlepsze owoce persymony w Polsce dostępne są w okresie zimowym.
Jedzenie owocu kaki jest wskazane u osób ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu. Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
Badania przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w owoce persymony poprawia spalanie tłuszczów w organizmie.
Kaki w ok. 19 proc. składa się z cukrów. To owoc dość kaloryczny – w 100 gramach jest 70 kcal, przy czym persymona przeciętnej wielkości waży ok. 250 g (175 kcal).
W 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:
• Witamina A: 267 µg,
• Witamina E: 0,8 mg,
• Witamina K: 10 µg,
• Niacyna: 0,4 mg,
• Witamina B5: 0,2 mg,
• Witamina B6: 0,1 mg,
• Biotyna: 0,3 µg,
• Witamina B9: 7,5 µg,
• Witamina C: 15 mg.
mikroelementy:
• Sód: 5 mg,
• Potas: 170 mg,
• Wapń: 8 mg,
• Magnez: 8 mg,
• Fosfor: 25 mg,
• Żelazo: 0,4 mg,
• Cynk: 0,1 mg,
• Miedź: 0,1 mg,
• Mangan: 0,4 mg,
• Jod: 1,8 µg.
Indeks glikemiczny persymony wynosi IG=50 (średni indeks glikemiczny), a wartość ta może ulegać nieznacznym zmianom w zależności od stopnia dojrzałości owocu kaki.
Ponieważ jest to owoc zawierający dużą ilość cukru, nie zaleca się go osobom z cukrzycą.
Owoc persymony znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Można wykonać domową maseczkę ściągającą z owocu kaki. Wystarczy jego miąższ rozdrobnić widelcem, dodać białko jaja kurzego i tak powstałą papkę nałożyć na twarz. Po 20 minutach zmyć ciepłą wodą. Możemy być pewni, że po takim zabiegu skóra będzie ściągnięta, pory zmniejszone, a rozognione stany zapalne złagodzone.
Jaki kupować owoc ?
Dojrzała persymona ma miękki, lekko włóknisty miąższ otoczony cienką skórką. Im bardziej owoc dojrzewa, tym cieńsza staje się jego skóra, miąższ nabiera dodatkowej słodyczy, miękkości i soczystości, a jego barwa staje się coraz ciemniejsza, bardziej intensywna. Niedojrzały owoc kaki ma twardszy miąższ, który po zjedzeniu, podobnie jak – u niektórych osób – kiwi, powoduje drętwienie języka i lekką opuchliznę warg. Zjedzenie zbyt dużej ilości niedojrzałych owoców kaki może spowodować niepożądane efekty uboczne i być niekorzystne dla ludzkiego zdrowia.
Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, nie obite, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Zaleca się unikać kupowania tego owocu, jeśli został pozbawiony zielonych liści na wierzchołku.
Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej kup twardsze i zostaw, by dojrzały w temperaturze pokojowej do osiągnięcia pełnej dojrzałości.
Dojrzałe owoce persymony przechowuj w lodówce, 2 -3 dni.
Dojrzałe owoce należy spożywać stosunkowo szybko, gdyż zazwyczaj szybko się psują i zaczynają pleśnieć.
Najlepsze owoce persymony w Polsce dostępne są w okresie zimowym.
Jak spożywać kaki?
Kaki należy jeść w pełni dojrzałe – mają wtedy najlepszy smak. Bardzo dobrze smakują na surowo; owoc należy obrać ze skórki, najlepiej przepołowić i miąższ zjeść łyżeczką. Persymona pasuje do sałatek owocowych, sera białego, jogurtu naturalnego, naleśników, wypieków; można z niej zrobić galaretkę, dżem, a nawet lody. Kaki jest częstym składnikiem sosów słodko-kwaśnych. To także świetny owoc do dekoracji.
Owoce suszone używane są do gotowania, ciast i puddingów sałatek oraz jako dodatek do płatków śniadaniowych. A owoce fermentowane wykorzystuje kuchnia koreańska do wytwarzania octu.
A oto moje propozycje dań z kaki: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)
Sałatka z kaki, żurawiny i rukoli. Persimmon cranberry arugula salad.
Talerz obfitości. Plate of abundance.
Deser jogurtowy z kaki i bananem. Yogurt dessert with kaki (persimmon) and banana.
Related topic (theme) in English:
Persimmons 101: Nutrition Facts and Health Benefits
Persimmon Fruit 7 Health Benefits & Nutrition Facts | Side Effects
Health Benefits of Persimmons
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoc-kaki-czyli-persymona-zabija-komorki-rakowe_38540.html
https://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/11/owoc-kaki-czyli-persymony-pomidor-o-smaku-sliwki-zabija-komorki-rakowe/
http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,19060723,owoc-kaki-egzotyczny-przysmak-o-leczniczych-wlasciwosciach.htmlhttps://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/11/owoc-kaki-czyli-persymony-pomidor-o-smaku-sliwki-zabija-komorki-rakowe/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz