Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 20 czerwca 2015

Ogórki małosolne na sucho. Low-salt cucumbers - dry method.




500 g ogórków gruntowych (około 10 sztuk)
1 + 1/3 łyżeczki soli niejodowanej do przetworów
kawałek korzenia chrzanu = 7 cm, pokrojona na kilka kawałków
3 gałązki kopru razem z kwieciem, pokrojony na kawałki
4 ząbki czosnku, obrany, pokrojony na połówki
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 liście laurowe, pokruszone

woreczek do zamrażania

Ogórki i koper umyj, potem osusz. Odetnij końcówki ogórka. Ogórki umieść w worku, posyp solą, dodaj czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy i ziarna gorczycy, wymieszaj wszystko. Dodaj koper, zamknij szczelnie worek i wytrząśnij. Wstaw worek z ogórkami na 4 godziny do lodówki potem trzymaj w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe do spożycia są po 20 godzinach. Potem przechowuj w lodówce.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypiekiinietylko.com/, gdzie opisana jest metoda na sucho i tradycyjna na mokro. Dodałam dodatkowo liść laurowy i gorczycę.

500 g of cucumbers (about 10)
1 + 1/3 teaspoon of
noniodinated salt
a piece of horseradish root = 7 cm, cut into several pieces
3 sprigs of dill with flowers, cut into pieces
4 cloves of garlic, peeled, cut into halves
1 teaspoon of grain mustard
2 bay leaves, crushed

freezing bag

Wash cucumbers and dill, then dry.
Cut off the tip of cucumber. Place the cucumbers in a bag, sprinkle with salt, add garlic, horseradish root, bay leaves and grain mustard, mix everything. Add dill, close the bag tightly and shake. Put the bag with cucumber on 4 houres in the fridge, then remove from the fridge and keep at room temperature. Cucumbers are ready to eat after 20 hours. Then store in the fridge.
I found the recipe on page
http://www.mojewypiekiinietylko.com/.


Brak komentarzy: