Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.
niedziela, 13 marca 2016
Brokułowy pilaw. Broccoli pilaf.
3 porcje
1 brokuł
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
200 ml wody
4 łyżki suszonej żurawiny
750 g mięsa wieprzowego, pokrojone na kawałki
suszony rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub dziewiczy olej kokosowy do smażenia
Brokuł umyj, podziel na różyczki, rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego lub rozdrabniacza tak by wyglądał jak ryż. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż. Dodaj brokuł, seler naciowy i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 7 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wieprzowinę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Usmaż na grillowej patelni, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z brokułowym ryżem.
3 servings
1 broccoli
1/2 onion, cut into small cubes
2 small cloves of garlic, pressed
2 celery of stalks, cut into slices
2 tablespoons of olive oil
salt
freshly ground pepper
200 ml water
4 tablespoons of dried cranberries
750 g pork, cut into pieces
dried rosemary
salt, pepper
olive oil or virgin coconut oil for frying
Wash broccoli, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, heat olive oil, add garlic and onion, fry. Add the broccoli, celery and pour 200 ml of water, simmer covered for 7 - 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper. Remove from heat, add dried cranberries and mix.
Season pork with salt, pepper and rosemary. Fry meat on a grill pan, pour little amount of water and simmer, covered, 15 minutes. Serve with broccoli rice.
piątek, 11 marca 2016
Bita śmietana z mleka kokosowego.
Przy Hashimoto wskazana jest dieta bez mleka, no ale trzeba wtedy zrezygnować z wielu rzeczy, w tym deserów z bitą śmietaną. Jest jednak wyjście i wegetarianie o tym doskonale wiedzą. Wystarczy mieć dobrze schłodzone mleko kokosowe 80 %. Wybierajcie mleko, które nie ma emulgatorów, takich jak mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych. Ich
zadaniem jest utrzymanie jednolitej konsystencji, czyli zapobiegają
oddzieleniu się mleka na część stałą i płynną, wtedy takie mleko nie jest dobre do ubijania.
Mleko kokosowe trzymamy przez 12 godzin w lodówce. Potem oddzielamy stałą część (biała zbita masa) od części płynnej (woda kokosowa). Stałą masę przekładamy do miksera i ubijamy mikserem. Możesz ubijać nawet na małych obrotach. Mleko jest ubite, gdy pojawiają się na nim "smugi", tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany. Po dodatkowym schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej trzymała zbitą formę.
Pod koniec ubijania można dodać cukier waniliowy, jeśli przygotowujemy słodki krem.
Wegańska bita śmietana kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest idealna dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do owoców, lodów i sorbetów. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i ich dekoracji.
Wkrótce podam przepis na lody bez dodatku cukru i bez laktozy.
Mleko kokosowe trzymamy przez 12 godzin w lodówce. Potem oddzielamy stałą część (biała zbita masa) od części płynnej (woda kokosowa). Stałą masę przekładamy do miksera i ubijamy mikserem. Możesz ubijać nawet na małych obrotach. Mleko jest ubite, gdy pojawiają się na nim "smugi", tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany. Po dodatkowym schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej trzymała zbitą formę.
Pod koniec ubijania można dodać cukier waniliowy, jeśli przygotowujemy słodki krem.
Wegańska bita śmietana kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest idealna dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do owoców, lodów i sorbetów. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i ich dekoracji.
Wkrótce podam przepis na lody bez dodatku cukru i bez laktozy.
środa, 9 marca 2016
Zupa dyniowo-selerowa. Pumpkin celery soup.
3 porcje:
700 g obranej dyni
1 marchew
5 łodyg selera naciowego
2 - 3 łyżki oliwy
900 ml wody
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego imbiru lub 2- 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty
szczypta kurkumy
czarnuszka
bezglutenowy groszek ptysiowy, opcjonalnie
Marchew obierz, pokrój na kawałki. Seler naciowy umyj, pokrój na kawałki. W głębokim garnku umieść dynię, marchew, oliwę i dolej wodę. Gotuj wszystko 15 minut. Dodaj 4 łodygi selera naciowego, imbir, kurkumę, sól i pieprz. Gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj łodygę selera naciowego i zmiksuj zupę blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Przed podaniem posyp zupę zmieloną czarnuszką. Możesz podawać zupę z bezglutenowym groszkiem ptysiowym.
Uwaga: jeżeli używasz mrożonej dyni, dodaj ją dopiero z selerem naciowym.
Inna propozycja/ Other recipe:
3 servings:
700 g peeled pumpkin
1 carrot
5 stalks of celery
2 - 3 tablespoons of olive oil
900 ml water
salt
pepper
1 teaspoon of dried ginger or 2 to 3 cm piece of fresh ginger, grated
a pinch of turmeric
Nigella (black cumin)
gluten-free puff peas, optional
Peel carrots, cut into pieces. Wash celery, cut into pieces. In a deep saucepan, place pumpkin, carrots, olive oil, and add water. Cook everything for 15 minutes. Add 4 stalks of celery, ginger, turmeric, salt and pepper. Cook 15 minutes more. Remove the pan from the heat, add a stalk of celery, blend soup until you get a smooth cream. Before serving, sprinkle the soup with ground black cumin. You can serve the soup with gluten-free puff peas.
Note: If you use frozen pumpkin, add it with celery.
wtorek, 8 marca 2016
Kurkuma - przyprawa życia. Turmeric - spice of life.

Kurkumę można dodawać do potraw wszelakiego rodzaju – czy to słodkich, czy też gorzkich lub słonych. Jej smak jest mdły i mało intensywny, dlatego trudno jest ją wyczuć w danej potrawie. W niektórych krajach upowszechnił się też zwyczaj… malowania kurkumą jajek wielkanocnych.
Kurkumina a właściwości lecznicze
Kurkumina ma podwójne działanie antyoksydacyjne. Nie tylko skutecznie neutralizuje wolne rodniki bezpośrednio blokując ich działanie, ale dodatkowo pobudza jeszcze aktywność własnych mechanizmów antyoksydacyjnych organizmu. To jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumina ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku. W przypadku niektórych typów raka, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminą.
Kurkumina obniża ryzyko chorób serca. Badania naukowców sugerują, że kurkuma może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, gromadzeniu się płytki miażdżycowej, która może zablokować tętnice i prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. W badaniach na zwierzętach ekstrakt z kurkumy obniżał poziom cholesterolu LDL i jednocześnie utrzymywał jego poziom w ścianach naczyń krwionośnych. Spożywanie kurkumy może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi wzdłuż ścian tętnic.
Kurkumina pomaga zwalczać przewlekłe stany zapalne. Zgodnie z obecną wiedzą, to właśnie przewlekłe stany zapalne wiążą się z występowaniem niemal wszystkich chorób przewlekłych, m.in. chorób serca, nowotworów, zespołu metabolicznego, choroby Alzheimera oraz chorób zwyrodnieniowych. Działanie przeciwzapalne kurkuminy jest tak silne, że przewyższa skuteczność niektórych leków przeciwzapalnych (nie dając przy tym skutków ubocznych). Kurkumina działa na poziomie molekularnym blokując działanie NF-kb, białka przyczyniającego się do powstawania m.in. nowotworów i innych chorób przewlekłych.
Kurkumina poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób. Kiedyś wierzono, że dorosły człowiek jest wyposażony w określoną i niezmienną liczbę neuronów. Dziś wiadomo już, że mają one zdolność do dzielenia się i rozmnażania. Jednak potrzebują do tego białka, tzw. czynnika neurotroficznego (BDNF). Badania naukowe dowodzą, że obniżenie poziomu BDNF wiąże się m.in. z depresją i chorobą Alzheimera. Co ciekawe, kurkumina można zwiększyć stężenie BDNF w mózgu. Oznacza to, że może okazać się skuteczna w opóźnianiu lub nawet zapobieganiu wielu chorobom związanym z malejącą z wiekiem aktywnością mózgu, a także przyczyniać się do poprawy pamięci i zwiększać zdolność przyswajania nowej wiedzy. Jednak te właściwości kurkuminy wymagają jeszcze badań klinicznych.
Kurkumina może pomóc w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie i jedną z głównych przyczyn otępienia. Niestety, lekarstwo na nią nie zostało jeszcze wynalezione, dlatego też to zapobieganie jej ma obecnie znaczenie kluczowe. Pomocna w tym zakresie może okazać się kurkumina, która, jak już wiadomo, przeciwdziała stanom zapalnym i uszkodzeniom oksydacyjnym. Oba te czynniki odgrywają istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Jednak kluczową jej cechą jest tworzenie się w mózgu splotów nieprawidłowego białka zwanych płytkami amyloidu. Zdaniem naukowców kurkumina może okazać się pomocna w ich usuwaniu.
Kurkumina jest pomocna w zapaleniu stawów. Zapalenie stawów jest grupą schorzeń prowadzących do uszkodzenia stawów, a w konsekwencji do niepełnosprawności, kalectwa, a nawet przedwczesnej śmierci. Zapalenie stawów statystycznie częściej dotyka kobiety, głównie miedzy 30. a 50. rokiem życia i w większości przypadków obejmuje stan zapalny (zapalenie) stawu lub stawów. Biorąc pod uwagę, że kurkumina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, podejrzewano, że może okazać się pomocna w przeciwdziałaniu chorobom z tej grupy. Liczne badania pokazują, że jest to prawdą. Jej regularne przyjmowanie wpływa na zmniejszenie różnych objawów związanych z chorobą, a badania, którym w 2012 poddano 45 pacjentów ze stwierdzonym reumatoidalnym zapaleniem stawów wykazały, że podawana im kurkumina okazała się bardziej skuteczna niż leki przeciwzapalne.
Kurkumina skutecznie zwalcza depresję. Naukowcy uważają, że właściwości kurkuminy są niezwykle obiecujące pod względem leczenia depresji.
W jednym z badań 60 pacjentów podzielono losowo na trzy grupy. Jednej z nich podawano popularny lek na depresję, drugiej jeden gram kurkumy, natomiast trzecia grupa przyjmowała zarówno lek, jak i kurkumę. Po sześciu tygodniach stwierdzono, że zawarta w kurkumie kurkumina znacznie polepszyła stan zażywających ją osób, jej działanie było podobne do popularnego leku na depresję. Najlepsze efekty dotyczące leczenia depresji odnotowano u pacjentów, którzy przyjmowali dwie substancje: lek i kurkuminę. Oznacza to, że kurkumina jest równie skuteczna w zwalczaniu depresji, jak jeden z najpopularniejszych leków na tę chorobę.
Naukowcy zwracają uwagę, że kurkumina podwyższa poziom białka BDNF w mózgu, którego niskie stężenie ma związek z gorszym samopoczuciem psychicznym. Istnieją także dowody, że zwiększa ona stężenie serotoniny i dopaminy, zwanych hormonami szczęścia.
Kurkumina jest prawdziwym eliksirem długowieczności. Badający jej właściwości naukowcy, w tym Ewa Sikora z Polskiej Akademii Nauk, podkreślają, że badań udowadniających zdolność kurkuminy do opóźnienia starzenia komórkowego jest coraz więcej. Niewykluczone więc, że za jakiś czas kurkumina, bardziej niż jako składnik mieszanki przypraw indyjskich, znana będzie ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych.
Kurkuma ma działanie odchudzające. Jej właściwości sprawiają, że przyspieszeniu ulega proces trawienia, poprawia się także metabolizm. Dodawana do każdego posiłku, regularnie, na stałe zmienia nasz metabolizm i sprawia, że znacznie szybciej redukujemy tkankę tłuszczową. Ponadto kurkuma ogranicza rozwój adpipocytów – komórek tłuszczowych, równocześnie wspomagając proces ich apoptozy (samo-zniszczenia danej komórki).
UWAGA: Dawka terapeutyczna 2-3g kurkumy może powodować skurcze macicy, więc jest przeciwwskazana dla kobiet w ciąży; Osoby chorujące na cukrzyce również powinny uważać na kurkumę, z powodu obniżania poziomu cukru, zbyt duża dawka kurkumy może powodować hipoglikemię
Wchłanianie kurkuminy
W korzeniu kurkumy występuje od 3 do 10% kurkuminy. Jednak, sama kurkumina jest wchłaniana zaledwie w 1%!
Niestety, tak niskie wartości nie przełożą się na korzyści terapeutyczne, które każdy chciałby osiągnąć decydując się na regularne spożywanie kurkumy.
Pomimo przyjmowania tabletek z wyizolowaną kurkuminą (95% zawartości kapsułki), organizm nadal wchłaniał ją jedynie w 1%! Głównym powodem, przez który kurkumina jest źle wchłaniana a przez to wykorzystywana – to słaba rozpuszczalność w wodzie.
Sposoby na zwiększenie wchłaniania kurkumy przez organizm
- CZARNY PIEPRZ: dodanie nawet malej ilości pieprzu do kurkumy znacznie zwiększa wchłanianie kurkuminy (nawet o 2000%). Dzieje się to za pomocą składnika pieprzu, który nadaje mu ostry i charakterystyczne smak. Jest to piperyna.
- ŁĄCZENIE Z TŁUSZCZAMI: jest to pomocne, ponieważ kurkumina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Bez tłuszczowego dodatku jest ona gorzej wchłaniana w jelitach, a w dalszej kolejności – gorzej wykorzystywana i w mniejszym stopniu jest dostępna dla komórek
- TOWARZYSTWO KWERCETYNY: kwercetyna jest flawonoidem, który występuje w wielu łatwo dostępnych i popularnych roślinach/produktach, np. w jabłkach, occie jabłkowym, czerwonych winogronach, cebuli, cytrusach, kaparach. Dlaczego kwercetyna jest pomocna? – Hamuje działanie enzymu, który naturalnie zmniejsza dostępność kurkuminy.
- WYSOKA TEMPERATURA: liczne badania udowodniły, że wysoka temperatura zwiększała rozpuszczalność kurkuminy w wodzie. Gotując wodę wraz z kurkumą, minimum przez 10 min, rozpuszczalność kurkuminy zwiększa się nawet 12-krotnie!
Jak stosować kurkumę?
Należy zmieszać 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki startego imbiru, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu (opcjonalnie) i szczyptę pieprzu. Na koniec zalać szklanką wody o temperaturze około 60 stopni Celsjusza.
Dawka normalna, idealna żywieniowa i profilaktyczna:
Dobra dzienna dawka (po prostu podtrzymująca zdrowie) dla dorosłych wynosi do 1,5 grama kurkumy dziennie, co odpowiada mniej więcej lekko zaokrąglonej od kurkumy małej łyżeczki od herbaty. Ta dawka przyprawy może być również podzielona i zjedzona w dwóch do trzech mniejszych dozach w ciągu całego dnia.
Dawka kurkumy w celach terapeutycznych:
Podczas leczenia, czyli gdy występują specyficzne warunki zdrowotne możemy się zdecydować na dawki niejako terapeutyczne. I taka dawka dla dorosłych wynosi między 2, a 3 gramy. Przy czym dawki terapeutyczne nie powinny być stosowane dla dzieci w wieku poniżej dwóch lat. Z kolei dzieci powyżej dwóch i osoby powyżej 65. lat mogą rozpocząć od dawki 1,5 grama i zakończyć na 2 gramach dziennie
W dawkach terapeutycznych, kurkuma nie powinna być mieszana z z pewnymi innymi lekami, lub ziołami. PRZYKŁADOWO chodzi o leki na obniżanie ciśnienia krwi, czy na wysoki cholesterol. Generalnie należy uważać na leki i zioła zawierające kwas acetylosalicylowy. Należy zastanowić się nad dodatkowym braniem wraz z kurkumą w dawkach terapeutycznych czosnku, lub Gingko biloba. Czyli gdy przyjmujemy leki, czy zioła, albo pokarm również rozrzedzający krew.
Terapeutyczne dawki kurkumy powinny zostać wstrzymane co najmniej na jeden tydzień przed jakimkolwiek ewentualnym zabiegiem.
KURKUMA może zwiększyć produkcję żółci, dlatego należy unikać dawek terapeutycznych również przy problemach z pęcherzykiem żółciowym. Osoby z hipoglikemią również powinny unikać leku kurkumy. Ponieważ terapeutyczna dawka kurkumy może stymulować skurcze macicy, należy unikać leczenia kurkumą w czasie ciąży, za wyjątkiem, gdy robimy to pod okiem dobrze wyszkolonego lekarza.
Z całą pewnością kurkuma nie jest lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna powinny być dla nas priorytetem w utrzymaniu doskonałego zdrowia. Jednak na pewno używanie kurkumy w naszej codziennej diecie pomoże w utrzymaniu zdrowia.
Dla mnie dawka nawet pół łyżeczki kurkumy dziennie to za dużo, szkodzi mi kurkuma, mam problemy z układem pokarmowym i boli mnie głowa. Stosuję kurkumę jako przyprawę .
A oto moje propozycje dań z kurkumą:
Co-dzieje-sie-w-twoim-organizmie-po-zjedzeniu-1-lyzeczki-kurkumy-dziennie/
Nauka potwierdza, kurkuma jest tak skuteczna jak te 14 lekarstw
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/Antynowotworowe-wlasciwosci-ziol-kurkumy-imbiru-szczypiorku-rozmarynu/
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/
Healthy-Holistic-Living.com/ EpicureanDigest.com/ NaturalNews.com
http://www.healthy-holistic-living.com/everything-you-ever-wanted-to-know-about-turmeric/
https://hipokrates2012.wordpress.com/2013/07/24/kurkuma-dobroczynne-wlasciwosci/
www.poradnia.pl/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne.html
http://www.womenshealth.pl/odzywianie/Kurkuma-wlasciwosci-zdrowotne/
W
badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost
białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki
rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston
dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy
rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy
rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym
środowisku. W przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin
wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania
się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z
papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy
zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber,
który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające,
że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się
chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem. Kurkumę
najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko
20 proc.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/Antynowotworowe-wlasciwosci-ziol-kurkumy-imbiru-szczypiorku-rozmarynu-_37125.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/Antynowotworowe-wlasciwosci-ziol-kurkumy-imbiru-szczypiorku-rozmarynu-_37125.html
Kurkuma
zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. W
badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost
białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki
rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston
dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy
rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy
rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym
środowisku. W przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin
wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania
się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z
papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy
zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber,
który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające,
że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się
chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem. Kurkumę
najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko
20 proc.
Jak stosować kurkumę?
Należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup. Gorzkawy smak zniknie po dodaniu kilku kropli nektaru z agawy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/Antynowotworowe-wlasciwosci-ziol-kurkumy-imbiru-szczypiorku-rozmarynu-_37125.html
Jak stosować kurkumę?
Należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup. Gorzkawy smak zniknie po dodaniu kilku kropli nektaru z agawy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/Antynowotworowe-wlasciwosci-ziol-kurkumy-imbiru-szczypiorku-rozmarynu-_37125.html
Zmiany - dressing. Changes - dressing.
Do tej pory wszystkie moje dressingi robiłam z octem winnym lub sokiem z cytryny. Proponuje zastąpić to octem jabłkowym, wtedy do dressingu nie trzeba dodawać cukru lub miodu. (przy hashimoto unikaj cukru)
Until now, I made all my dressings with vinegar or lemon juice. I propose to replace it with cider vinegar, then to the dressing you don't need to add sugar or honey. (if you suffer from hashimoto avoid sugar)
Until now, I made all my dressings with vinegar or lemon juice. I propose to replace it with cider vinegar, then to the dressing you don't need to add sugar or honey. (if you suffer from hashimoto avoid sugar)
piątek, 4 marca 2016
"Możesz wyleczyć choroby autoimmulogiczne" dr Amy Myers.

Proponowany przez autorkę książki program pozwala cofnąć objawy choroby, odstawić leki, przywraca energię i niweluje ból (jak do tej pory nie opracowano stuprocentowej skutecznej metody zwalczania chorób autoagresywnych).
Tutaj przeczytasz o glutenie, o roślinach strączkowych, o nabiale, o cukrze, o witaminie D3, o suplementach, o obciążeniach toksynami i ich eliminacji, o metalach ciężkich, o OMG. Znajdziesz 30 dniowy program naprawczy (jadłospis) i przepisy kulinarne.
Autorka (lekarz medycyny) rozprawia się z następującymi mitami:
1. choroby autoagresywnej nie można cofnąć
2. do zwalczania objawów konieczne jest przyjmowanie silnych leków
3. leczenie objawów chorób autoimmunizacyjnych przy pomocy farmaceutyków nie powoduje żadnych efektów ubocznych
(zawsze są efekty uboczne)
4. poprawienie trawienia i kondycji zdrowotnej jelit nie ma wpływu na rozwój chorób autoagresywnych
5. dieta bezglutenowa nie wpływa na poprawę stanu zdrowia chorego
6. choroba autoimmunizacyjna jest zawsze równoznaczna z pogorszeniem jakości życia
7.w przypadku chorób autoagresywnych najważniejsze są geny, czynniki środowiskowe nie odgrywają większej roli
8. układ odpornościowy jest taki, a nie inny, nie mamy wpływu na jego funkcjonowanie
" Świadomość, że nasz organizm powoli, acz konsekwentnie niszczy własną tarczycę, nie należy do najprzyjemniejszych. Ale propozycja leczenia nie brzmi tak źle - dopóki sami nie zainteresujemy się problemem i nie odkryjemy, czego lekarz nam nie powiedział: tego mianowicie, że wystąpienie choroby autoimmulogicznej trzykrotnie zwiększa ryzyko pojawienia się kolejnych. A co jeśli następna będzie toczeń lub stwardnienie rozsiane?"
środa, 2 marca 2016
Czarnuszka. Nigella (black cumin).
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym
kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka
posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy.
Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny, gdzie szwankuje system immunologiczny czarnuszka stanowi niezrównany oręż, aby się z nim rozprawić. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych o niezwykle silnych właściwościach antyzapalnych, antynowoworowych, antyoksydacyjnych i jednocześnie ochronnych!
Te maleńkie czarne ziarenka zawierają:
Najbardziej aktywne składniki czarnuszki:
Kwasy tłuszczowe. Olej nasion czarnuszki może być porównywany do oleju ogórecznika i wiesiołka, ze względu na wysoka zawartość składników eterycznych, które w połączeniu z olejkiem lotnym, odgrywają istotną rolę w kształtowaniu prostaglandyny E1, mającą wpływ na zrównoważone działanie układu odpornościowego. 56% kwasu linolowego, 24,6% kwasu oleinowego, 12% kwasu palmitynowego, 3% kwasu stearynowego, 2,5% kwasu eikozanowego, 0,7% kwasu linolenowego, 0,16% kwasu mirystynowego.
thymoquinone. To naturalny przeciwutleniacz. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból. Stymuluje produkcję żółci, metabolizuje tłuszcze i pomaga w detoksykacji. Chroni przed atakami astmy, hamuje wydzielanie histaminy.
prostaglandyna E1. Reguluje funkcje mózgu, działanie układu nerwowego i uwalniania substancji. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i rozszerzenia naczyń krwionośnych, w konsekwencji zapobiega zlepianiu płytek krwi (zakrzepicy). Reguluje system immunologiczny i aktywuje limfocyty T, które są istotne w walce organizmu z chorobą. Hamuje procesy alergiczne. Normalizuje stany zapalne skóry. Rozszerza oskrzela. Zwiększa wydzielanie hormonu tarczycy i insuliny.
Nigellon. Rozszerza oskrzela, działa przeciwskurczowo, wskazany w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma i krztusiec. Badania potwierdziły także, że działa przeciw histaminowo.
Saponin Melathin. To naturalny pestycyd. Ma silne właściwości oczyszczające i jest stosowany jako środek przeczyszczający i niszczący pasożyty. Nadaje się do niszczenia pasożytów u dzieci. Sprzyja wchłanianiu substancji odżywczych i działa wykrztuśnie. Pobudza apetyt i trawienie, dogłębnie oczyszcza jelita.
Olejki eteryczne. Działają przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo.
Witamina B2
Tiamina (witamina B1). Odgrywa ważną rolę w przekształcaniu węglowodanów
i tłuszczów w energię. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, pomaga utrzymać właściwe funkcjonowanie serca, układu nerwowego i przewodu pokarmowego.
Niacyna (witamina B3). Wspomaga napięcie mięśniowe, wpływa na układ nerwowy, kondycje skóry, włosów, oczów, działa na wątrobę.
Selen. To przeciwutleniacz odgrywający ważną rolę w profilaktyce nowotworów i zapobieganiu tworzeniu się skrzepów krwi. Wykazuje działanie przeciwwirusowe i hamuje uszkodzenia chromosomów. Neutralizuje toksyny i metale ciężkie. Jest również stosowany w leczeniu astmy, trądziku, zapaleniu ścięgna, przy problemach z niepłodnością u mężczyzn i zaburzeniach w okresie menopauzy u kobiet.
Ponadto:
Czarnuszka pomaga uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.
Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.
Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.
Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we
krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i
proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję
insuliny.
Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu, składnika współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.
Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
Sama czarnuszka aczkolwiek jest wspaniałym darem natury – nie zastąpi zmiany stylu życia. Samo zażywanie czarnuszki nie wyleczy cię z chorób, wspomoże jednak proces leczenia.
Przeciwwskazań do jej stosowania w zasadzie brak. Jakkolwiek niewielkie ilości czarnuszki nie przynoszą skutków ubocznych, stosowana w większych dawkach może wpływać antykoncepcyjnie na organizm kobiety. Podczas ciąży i karmienia należy jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Jak stosować czarnuszkę?
Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie. Używa się albo ziarenek albo oleju tłoczonego na zimno.
- w kuchni profilaktycznie, jako przyprawa: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba, do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.
- w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
- w postaci oleju: do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy oraz wewnętrznie (łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie, dzieci połowę tego). Pamiętajmy, aby kupować tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Olej z czarnuszki nadaje się do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia, jego właściwości są zaś najbogatsze, gdy jest on trzymany w chłodnym miejscu w zaciemnionej butelce. Po otwarciu przechowujemy go w lodówce.
- w postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.
- w postaci ziołomiodu: na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu (podobnie zresztą jak mieszanka miodu i cejlońskiego cynamonu): działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej to peelingu.
Przez cały czas trwania kuracji zalecane jest przy tym obserwowanie sygnałów wysyłanych przez organizm i reagowanie, gdy zaczynają one budzić niepokój.
Nie stwierdzono skutków ubocznych czarnuszki lub jej oleju pod warunkiem stosowania zalecanych dawek. Jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się też robić krótkie przerwy w stosowaniu raz na jakiś czas.
Artykuł nie stanowi porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.
A oto moje dania z czarnuszką:
Zródło:
http://www.woia.pl/dokumenty/Wlasciwoscifitoterapeutyczneczarnuszki.pdf
http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/
http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html
http://www.woia.pl/dokument/Wlasciwosci%20fitoterapeutyczne%20czarnuszki%20siewnej%20-%20malenkich%20ziarenek%20o%20wielkiej%20mocy.pdf http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=nigella
http://www.myblackseed.com/SearchResults.asp?Cat=1831
http://naturalsociety.com/10-benefits-nigella-sativa-black-seed/
http://medico.seomex.pl/czarnuszka-siewna-niella-sativa-l/
Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny, gdzie szwankuje system immunologiczny czarnuszka stanowi niezrównany oręż, aby się z nim rozprawić. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych o niezwykle silnych właściwościach antyzapalnych, antynowoworowych, antyoksydacyjnych i jednocześnie ochronnych!
Te maleńkie czarne ziarenka zawierają:
- różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
- fosfolipidy i fitosterole
- cenne flawonoidy i równie cenne saponiny
- białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
- alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)
- olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
Najbardziej aktywne składniki czarnuszki:
Kwasy tłuszczowe. Olej nasion czarnuszki może być porównywany do oleju ogórecznika i wiesiołka, ze względu na wysoka zawartość składników eterycznych, które w połączeniu z olejkiem lotnym, odgrywają istotną rolę w kształtowaniu prostaglandyny E1, mającą wpływ na zrównoważone działanie układu odpornościowego. 56% kwasu linolowego, 24,6% kwasu oleinowego, 12% kwasu palmitynowego, 3% kwasu stearynowego, 2,5% kwasu eikozanowego, 0,7% kwasu linolenowego, 0,16% kwasu mirystynowego.
thymoquinone. To naturalny przeciwutleniacz. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból. Stymuluje produkcję żółci, metabolizuje tłuszcze i pomaga w detoksykacji. Chroni przed atakami astmy, hamuje wydzielanie histaminy.
prostaglandyna E1. Reguluje funkcje mózgu, działanie układu nerwowego i uwalniania substancji. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i rozszerzenia naczyń krwionośnych, w konsekwencji zapobiega zlepianiu płytek krwi (zakrzepicy). Reguluje system immunologiczny i aktywuje limfocyty T, które są istotne w walce organizmu z chorobą. Hamuje procesy alergiczne. Normalizuje stany zapalne skóry. Rozszerza oskrzela. Zwiększa wydzielanie hormonu tarczycy i insuliny.
Nigellon. Rozszerza oskrzela, działa przeciwskurczowo, wskazany w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma i krztusiec. Badania potwierdziły także, że działa przeciw histaminowo.
Saponin Melathin. To naturalny pestycyd. Ma silne właściwości oczyszczające i jest stosowany jako środek przeczyszczający i niszczący pasożyty. Nadaje się do niszczenia pasożytów u dzieci. Sprzyja wchłanianiu substancji odżywczych i działa wykrztuśnie. Pobudza apetyt i trawienie, dogłębnie oczyszcza jelita.
Olejki eteryczne. Działają przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo.
Witamina B2
Tiamina (witamina B1). Odgrywa ważną rolę w przekształcaniu węglowodanów
i tłuszczów w energię. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, pomaga utrzymać właściwe funkcjonowanie serca, układu nerwowego i przewodu pokarmowego.
Niacyna (witamina B3). Wspomaga napięcie mięśniowe, wpływa na układ nerwowy, kondycje skóry, włosów, oczów, działa na wątrobę.
Selen. To przeciwutleniacz odgrywający ważną rolę w profilaktyce nowotworów i zapobieganiu tworzeniu się skrzepów krwi. Wykazuje działanie przeciwwirusowe i hamuje uszkodzenia chromosomów. Neutralizuje toksyny i metale ciężkie. Jest również stosowany w leczeniu astmy, trądziku, zapaleniu ścięgna, przy problemach z niepłodnością u mężczyzn i zaburzeniach w okresie menopauzy u kobiet.
Ponadto:
Czarnuszka pomaga uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.
Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.
Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.

Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu, składnika współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.
Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
Sama czarnuszka aczkolwiek jest wspaniałym darem natury – nie zastąpi zmiany stylu życia. Samo zażywanie czarnuszki nie wyleczy cię z chorób, wspomoże jednak proces leczenia.
Przeciwwskazań do jej stosowania w zasadzie brak. Jakkolwiek niewielkie ilości czarnuszki nie przynoszą skutków ubocznych, stosowana w większych dawkach może wpływać antykoncepcyjnie na organizm kobiety. Podczas ciąży i karmienia należy jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Jak stosować czarnuszkę?
Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie. Używa się albo ziarenek albo oleju tłoczonego na zimno.
- w kuchni profilaktycznie, jako przyprawa: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba, do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.
- w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
- w postaci oleju: do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy oraz wewnętrznie (łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie, dzieci połowę tego). Pamiętajmy, aby kupować tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Olej z czarnuszki nadaje się do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia, jego właściwości są zaś najbogatsze, gdy jest on trzymany w chłodnym miejscu w zaciemnionej butelce. Po otwarciu przechowujemy go w lodówce.
- w postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.
- w postaci ziołomiodu: na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu (podobnie zresztą jak mieszanka miodu i cejlońskiego cynamonu): działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej to peelingu.
Przez cały czas trwania kuracji zalecane jest przy tym obserwowanie sygnałów wysyłanych przez organizm i reagowanie, gdy zaczynają one budzić niepokój.
Nie stwierdzono skutków ubocznych czarnuszki lub jej oleju pod warunkiem stosowania zalecanych dawek. Jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się też robić krótkie przerwy w stosowaniu raz na jakiś czas.
Artykuł nie stanowi porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.
A oto moje dania z czarnuszką:
Zródło:
http://www.woia.pl/dokumenty/Wlasciwoscifitoterapeutyczneczarnuszki.pdf
http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/
http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html
http://www.woia.pl/dokument/Wlasciwosci%20fitoterapeutyczne%20czarnuszki%20siewnej%20-%20malenkich%20ziarenek%20o%20wielkiej%20mocy.pdf http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=nigella
http://www.myblackseed.com/SearchResults.asp?Cat=1831
http://naturalsociety.com/10-benefits-nigella-sativa-black-seed/
http://medico.seomex.pl/czarnuszka-siewna-niella-sativa-l/
niedziela, 28 lutego 2016
Kalafiorowy ryż (pilaw) i kurczak. Cauliflower rice and chicken.
2 porcje
pół dużego kalafiora
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
100 - 200 ml wody
4 kawałki uda z kurczaka, bez kości
sól,
świeżo zmielony pieprz
kurkuma
czarnuszka
oliwa do smażenia
Kalafior umyj, rozdrobnij blenderem tak by wyglądał jak ryż (blender kielichowy, rozdrabniacz). W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj kalafior i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i kurkumą, posyp czarnuszką. Usmaż na grillowej patelni. Podawaj z kalafiorowym ryżem.
2 servings
half a large cauliflower
2 tablespoons of butter or virgin olive oil
100 - 200 ml water
4 pieces of chicken thighs, boneless
salt,
freshly ground pepper
turmeric
Nigella (black cumin)
oil for frying
Wash cauliflower, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, melt the butter, add cauliflower and pour 200 ml of water, simmer covered for 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper.
Season chicken with salt, pepper and turmeric, sprinkle Nigella. Fry chicken on a grill pan. Serve with cauliflower rice.
sobota, 27 lutego 2016
3 Reasons to Avoid GMOs If You Have an Autoimmune Disease
LINK:
3 Reasons to Avoid GMOs If You Have an Autoimmune Disease
w artykule mowa o zbożach modyfikowanych przez firmę z USA.
Subskrybuj:
Posty (Atom)