3 duże filety z kurczaka
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
Panierka do mięsa:
1 jajko
180 ml bezglutenowej mąki
80 ml mleka
sól, pieprz
Sos:
370 ml wody
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
150 ml ketchupu
2 - 3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
papryka słodka, sól, pieprz
pieczarki ok. 12 sztuk
2 papryki
1 cebula
ok. 5 - 6 ogórków konserwowych
Filet z kurczaka pokrój na kawałki dość duże i przypraw. U mnie sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka. Odstaw na kilka minut. W tym czasie przygotuj panierkę do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą: 1 jajko, mąkę, mleko, sól, pieprz. Masa musi być dość gęsta. Jeśli nie jest należy dodać więcej mąki. Mięso obtocz w cieście i smaż na oleju kilka minut z każdej strony.
Warzywa czyli cebulę, paprykę, pieczarki oraz ogórek pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotowuję również sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i dopraw.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne natłuszcz i wyłóż mięso a następnie wszystkie składniki. Zalej sosem.
Kurczak po cygańsku przykryj folią i piecz 45 minut pod przykryciem. Potem zdejmij folię i zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz jeszcze 20 minut.
Podawaj z ugotowanym jaśminowym ryżem.
3 large chicken fillets
meat spices: salt, pepper, sweet paprika, chicken seasoning
Meat batter:
1 egg
180 ml of gluten-free flour
80 ml of milk
salt, pepper
Sauce:
370 ml of water
2 teaspoons of tomato puree
150 ml of ketchup
2 - 3 tablespoons of apple cider vinegar
1 teaspoon of sugar
sweet paprika, salt, pepper
mushrooms approx. 12 pieces
2 peppers
1 onion
about 5 - 6 pickled cucumbers
Cut the chicken fillet into quite large pieces and season. I have salt, pepper, sweet paprika, chicken seasoning. Leave for a few minutes. In the meantime, prepare the meat batter. Mix all ingredients thoroughly: 1 egg, flour, milk, salt, pepper. The mass must be quite thick. If not, add more flour. Coat the meat in dough and fry in oil for a few minutes on each side.
Vegetables: onion, pepper, mushrooms and cucumber, cut into smaller pieces.
I also prepare the sauce. Mix all ingredients thoroughly and season.
Preheat the oven to 180 degrees Celsius with air flow. Grease an ovenproof dish and put the meat and then all the ingredients. Pour over the sauce.
Cover chicken with foil and bake covered for 45 minutes. Then remove the foil and reduce the temperature to 100 degrees Celsius wit air flow and bake 20 minutes more.
Serve with cooked jasmine rice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz