/scroll down to English version/
1/2 główki sałaty lodowej
3 pomidory
1 długi ogórek
1/2 czerwonej cebuli
2 opakowania serków wiejskich
1 pęczek szczypioru
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
100 ml kefiru
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sałatę lodową szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Serki wiejskie dokładnie odcedzamy na sitku.
Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy jogurt z kefirem. Dodajemy czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną sałatę lodową, następnie układamy pomidory, ogórki oraz cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Na samym końcu wykładamy odsączony serek wiejski i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
1/2 head of iceberg lettuce
3 tomatoes
1 long cucumber
1/2 red onion
2 packages of cottage cheese
1 bunch of chives
Sauce:
2 tablespoons of thick natural yogurt
100 ml of kefir
1-2 cloves of garlic
salt, pepper
Chop the iceberg lettuce, wash it in a strainer under running water and dry it thoroughly.
Wash the tomatoes, dry them and cut them into cubes.
Peel the skin off the cucumber and also cut it into cubes.
Peel the onion and cut into feathers.
Strain the cottage cheese thoroughly in a sieve.
Wash the chives, dry and finely chop.
Sauce:
Peel the garlic cloves and press.
Mix yogurt with kefir. Add garlic and season to taste with salt and pepper. Mix.
At the bottom of the salad bowl, put the shredded iceberg lettuce, then arrange the tomatoes, cucumbers and onions. Top it all off with the garlic sauce. At the end, put the drained cottage cheese and sprinkle with chopped chives.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz