/scroll down to the English version/
Ta zupa jest wyśmienita, :). Najlepsza zupa dyniowa, jaką do tej pory jadłam. Połączenie ziaren kolendry, cynamonu i mleka kokosowego z dynią jest doskonałe.
3 porcje
1200 g dyni
1 litr bulionu (1 czubata łyżka bezglutenowego bulionu w proszku + 1 litr gorącej wody)
180 g czerwonej soczewicy (3/4 kubka)
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
pestki dyni do posypania lub oliwa z dyni do skropienia zupy
Soczewicę ugotuj w 370 ml wody z szczyptą soli. Gotuj maksymalnie 10 minut.
Dynię obierz, pokrój na kawałki. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz 30 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu.
Ziarna kolendry rozgnieć w moździeżu. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj bulion i upieczoną dynię. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i mleko kokosowe, wymieszaj. Podawaj od razu.
3 servings
1200 g pumpkin
1200 g pumpkin
1 liter broth (1 heaped tablespoon of gluten-free powder broth + 1 liter of hot water)
180 g red lentil (3/4 mug)
1/2 large onion
2 cloves of garlic
80 ml coconut milk
1 teaspoon coriander seeds
1/2 a teaspoon ginger
1/2 teaspoon turmeric
a pinch of cayenne pepper
1/3 teaspoon cinnamon
salt and pepper to taste
180 g red lentil (3/4 mug)
1/2 large onion
2 cloves of garlic
80 ml coconut milk
1 teaspoon coriander seeds
1/2 a teaspoon ginger
1/2 teaspoon turmeric
a pinch of cayenne pepper
1/3 teaspoon cinnamon
salt and pepper to taste
2 tablespoons oil
pumpkin seeds to sprinkling or pumpkin oil to drizzle the soup
Cook lentils in about 370 ml of water with a pinch of salt. Cook 10 minutes, not more.
Peel pumpkin, cut into pieces. Put on a baking sheet lined with parchment, drizzle with oil and sprinkle with salt. Bake 30 minutes in a preheated oven to 200 degrees Celsius without air flow.
Crumb coriander seedsin mortar. Heat the oil in a deep saucepan, add chopped onion and garlic, add the spices, mix and cook for a few minutes until the onions are glazed(transparent). Add broth and roasted pumpkin. Blend to a smooth cream. Season with salt and pepper. Cook about 10 minutes. Add cooked lentils and coconut milk, mix. Serve immediately.
pumpkin seeds to sprinkling or pumpkin oil to drizzle the soup
Cook lentils in about 370 ml of water with a pinch of salt. Cook 10 minutes, not more.
Peel pumpkin, cut into pieces. Put on a baking sheet lined with parchment, drizzle with oil and sprinkle with salt. Bake 30 minutes in a preheated oven to 200 degrees Celsius without air flow.
Crumb coriander seedsin mortar. Heat the oil in a deep saucepan, add chopped onion and garlic, add the spices, mix and cook for a few minutes until the onions are glazed(transparent). Add broth and roasted pumpkin. Blend to a smooth cream. Season with salt and pepper. Cook about 10 minutes. Add cooked lentils and coconut milk, mix. Serve immediately.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz