Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 3 sierpnia 2019

Wyśmienita zupa dyniowa z soczewicą. The Best Pumpkin Lentil Soup.


/scroll down to the English version/
Ta zupa jest wyśmienita, :). Najlepsza zupa dyniowa, jaką do tej pory jadłam. Połączenie ziaren kolendry, cynamonu i mleka kokosowego z dynią jest doskonałe.

3 porcje
1200 g dyni
1 litr bulionu (1 czubata łyżka bezglutenowego bulionu w proszku + 1 litr gorącej wody)
180 g czerwonej soczewicy (3/4 kubka)
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

pestki dyni do posypania lub oliwa z dyni do skropienia zupy

Soczewicę ugotuj w 370 ml wody z szczyptą soli. Gotuj maksymalnie 10 minut.
Dynię obierz, pokrój na kawałki. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz 30  minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu.
Ziarna kolendry rozgnieć w moździeżu. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj bulion i upieczoną dynię. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i mleko kokosowe, wymieszaj. Podawaj od razu.


3 servings
1200 g pumpkin
1 liter broth (1 heaped tablespoon of gluten-free powder broth + 1 liter of hot water)
180 g red lentil (3/4 mug)
1/2 large onion
2 cloves of garlic
80 ml coconut milk
1 teaspoon coriander seeds
1/2 a teaspoon ginger
1/2 teaspoon turmeric
a pinch of cayenne pepper
1/3 teaspoon cinnamon
salt and pepper to taste
2 tablespoons oil

pumpkin seeds to sprinkling or pumpkin oil to drizzle the soup

Cook lentils in about 370 ml of water with a pinch of salt. Cook 10 minutes, not more.
Peel pumpkin, cut into pieces. Put on a baking sheet lined with parchment, drizzle with oil and sprinkle with salt. Bake 30 minutes in a preheated oven to 200 degrees Celsius without air flow.
Crumb coriander seedsin mortar. Heat the oil in a deep saucepan, add chopped onion and garlic, add the spices, mix and cook for a few minutes until the onions are glazed(transparent). Add broth and roasted pumpkin. Blend to a smooth cream. Season with salt and pepper. Cook about 10 minutes. Add cooked lentils and coconut milk, mix. Serve immediately.


Brak komentarzy: