poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka z szparagami i suszoną morelą. Wątróbka drobiowa (dużo żelaza). Salad with asparagus and dried apricots. Chicken liver.




koszt dania dla 1 osoby = 8 zł
3 - 4 garście rukoli (scroll down to the English version)
8 białych szparag
10 - 12 suszonych morel (namoczone)
400 - 500 g wątróbki drobiowej
oliwa do smażenia
1/2 cebuli pokrojonej w kliny
sól

Dressing
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy bezglutenowej 
1/2 łyżeczki miodu, opcjonalnie

Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zamknij słoiczek i wytrząsaj do uzyskania gładkiego sosu. Szparagi odetnij 2 cm od dołu, obierz. Gotuj szparagi w wodzie 10 minut, odcedź. Wątróbkę smaż na oliwie około 10 - 15 minut, w połowie smażenia dodaj cebulę. Dopraw solą pod koniec smażenia, by wątróbka nie zrobiła się twarda.
Na talerz połóż rukolę i szparagi, posyp morele i polej dressingiem, podawaj sałatkę z usmażoną wątróbką.

3 - 4 handfuls of arugula
8 white asparagus
10 - 12 dried apricots (soaked)
400 - 500 g of chicken liver
oil for frying
1/2 onion, cut into wedges
salt


Dressing
3 tablespoons of oil
1 teaspoon of apple vinegar
1 teaspoon of gluten-free mustard

1/2 teaspoon of honey, optionally

Put all dressing ingredients in a jar, close the jar and shaken to obtain a smooth sauce. Cut asparagus 2 cm from the bottom, then peel. Cook asparagus in the water 10 minutes, drain. Fry liver in oil about 10 - 15 minutes,
in the middle of the frying add onion. Season with salt at the end of cooking that the liver is not hard.
Place arugula and asparagus on a plate, sprinkle with apricots and pour dressing, serve the salad with the fried liver.




Prześlij komentarz