Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 15 sierpnia 2024

Jabłka w cieście. Apples in dough.

 



/scroll down to English version/
4 średnie jabłka
3 jajka
1 szklanka bezglutenowej mąki, miks na nalesniki (250 ml)
0,5 szklanki mąki ryżowej (125 ml)
0,5 szklanki cukru (125 ml)
opakowanie cukru waniliowego
0,75 szklanki mleka (około 190 ml)
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczena

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, aby nie spływało z jabłek, dodatkowo dodałam 3 łyżki mąki. Jabłka umyj, możesz obrać, pokrój na plasterki grubości 3 - 5 mm tak, aby w każdym plasterku na środku było gniazdo nasienne. Wytnj gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzej niewielką ilośc oleju. Jabłka zanuż w cieście , tak aby całe były pokryte ciastem. Smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron.
Usmażone jabłka ułoż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

4 medium apples
3 eggs
1 cup gluten-free flour, pancake mix (250 ml)
0.5 cup rice flour (125 ml)
0.5 cup sugar (125 ml)
pack vanilla sugar
0.75 cup milk (about 190 ml)
0.5 teaspoon gluten-free baking powder
oil for frying

icing sugar for sprinkling

Crack the eggs into a bowl, add the sugar, vanilla sugar, flour and baking powder, pour in the milk. Mix until smooth. The dough should be thick so that it does not run off the apples, I also added 3 tablespoons of flour.
Wash the apples, you can peel them, cut into 3-5 mm thick slices so that there is a seed nest in the middle of each slice. Cut out the seed nests.
Heat a small amount of oil in a pan. Dip the apples in the batter so that they are completely covered with the dough. Fry on low heat until golden brown on both sides.
Place the fried apples on a paper towel to drain excess fat. Before serving, you can sprinkle with icing sugar.


Brak komentarzy: