/scroll down to the English version/
Marynata
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 porcje szafranu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3/4 łyżeczki mielonego kminu
3/4 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
1200 g uda z kurczaka, 8 kawałków
2 średnie cebule, pokrojone w plastry
1 laska cynamonu
2/3 szklanki ciemnych oliwek
2/3 szklanki zielonych oliwek
1 marokańska, kiszona cytryna, pokrojona w plastry (dostępne na allegro)
300 ml bezglutenowego bulionu drobiowego
2 łyżki soku z kiszonych cytryn, nie dodałam, bo całe danie jest dla mnie zbyt kwaśne
natka pietruszki
W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę, czosnek, szafran, imbir, paprykę, kmin i kurkumę. Kurczaka natrzyj marynatą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Na patelni podsmaż kurczaka na brązowy kolor z obu stron. Zdejmij kurczaka z patelni. Na patelni duś cebulę 10 - 15 minut, jeżeli trzeba podlej małą ilością wody. Dodaj laskę cynamonu, umieść kurczaka z powrotem na patelni, posyp oliwkami i dodaj cytryny. Wlej bulion (i opcjonalnie sok z kiszonych cytryn). Duś pod przykryciem 45 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Przepis znaleziony na stronie https://www.tablefortwoblog.com/moroccan-chicken-tagine-skillet/
Marinade
4 cloves of garlic, pressed by the press
2 servings of saffron
3/4 teaspoon ground ginger
1 1/2 teaspoons sweet pepper/paprika
3/4 teaspoon ground cumin
3/4 teaspoon turmeric
salt and pepper
3 tablespoons oil
4 cloves of garlic, pressed by the press
2 servings of saffron
3/4 teaspoon ground ginger
1 1/2 teaspoons sweet pepper/paprika
3/4 teaspoon ground cumin
3/4 teaspoon turmeric
salt and pepper
3 tablespoons oil
1200 g chicken thighs, 8 pieces
2 medium onions, cut into slices
1 cinnamon stick
2/3 mug of dark olives
2/3 mug of green olives
1 maroccan pickled/preserved lemon, cut into slices
300 ml gluten-free chicken broth
2 tablespoons prserved lemon juice, I didn't add, because the meal is too sour
parsley
In the bowl, mix the ingredients of the marinade: olive oil, garlic, saffron, ginger, paprika, cumin and turmeric. Rub chicken with the marinade and put in the fridge for 3 hours.
In a skillet brown the chicken on both sides. Take the chicken out of the pan. Fry onions in a skillet for 10 - 15 minutes, if necessary, add a small amount of water. Add a cinnamon stick, place the chicken back in the pan, sprinkle with olives and add the lemons. Pour broth (and preserved lemon juice optionally). Simmer under cover for 45 minutes. Before serving sprinkle with parsley.
Recipe found on the site https://www.tablefortwoblog.com/moroccan-chicken-tagine-skillet/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz