sobota, 23 lipca 2016

Smażony ser pleśniowy z salsą melonową. Fried camembert with melon salsa.



4 porcje
3 okrągłe sery pleśniowe typu camembert
ostra musztarda bezglutenowa
12 plastrów bekonu

salsa:
2 melony galia
1 mała czerwona cebula
sok z 2 limonek
4 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki cukru trzcinowego
sól, opcjonalnie
szczypta pieprzy cayenne

Melony przekrój na pół i wytnij z niego kulki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Kulki melona, cebulę, kolendrę, miętę i cukier umieść w misce. Dodaj sok z limonki i pieprz cayenne, dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Ser camembert podziel na ćwiartki. Posmaruj ser musztardą i owiń w plaster bekonu. Ser obsmaż na grillowej patelni po 3 - 4 minuty z każdej strony. Smażony ser podawaj z salsą.

4 servings
3 round blue cheese, camembert
spicy gluten-free mustard
12 slices bacon

salsa:
2 Galia melons
1 small red onion
juice of 2 limes
4 tablespoons chopped coriander
3 tablespoons chopped mint
2 tablespoons sugar cane
salt, optionally
a pinch of cayenne peppers

Cut melons in half and then in balls. Peel onions and cut into thin feathers. Place in a bowl melon, onion, coriander, mint and sugar. Add lime juice and cayenne pepper, mix everything thoroughly. Let stand for 20 minutes in the fridge.
Cut camembert cheese into quarters. Brush with mustard and wrap cheese with a slice of bacon. Fry camembert cheese on the grill pan for 3 - 4 minutes on each side. Serve fried cheese with salsa.


Prześlij komentarz