Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 22 czerwca 2024

Pieczona owsianka z jagodami. Blueberry baked oatmeal.

 




/scroll down to English version/


300 g mrozonych jagód, nie rozmrażałam
180 g bezglutenowych płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
150 ml mleka kokosowego 80%
150 ml wody (zamiast wody i mleka kokosowego można użyć 300 ml mleka migdałowego)
2 jajka

2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do posypania owsianki

Wszystkie składniki umiść w naczyniu do zapiekania, dokładnie wymieszaj. Posyp dwiema łyżkami płatków owsianych. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz około 30 minut.

300 g of frozen berries, I did not defrost them
180 g gluten-free oatmeal
1 teaspoon of cinnamon
1 teaspoon of gluten-free baking powder
pinch of salt
4 tablespoons of maple syrup or liquid honey
150 ml coconut milk 80%
150 ml of water (instead of water and coconut milk, you can use 300 ml of almond milk)
2 eggs
2 tablespoons of gluten-free oatmeal to sprinkle on the oatmeal

Place all ingredients in a baking dish and mix thoroughly. Sprinkle with two tablespoons of oatmeal. Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake for about 30 minutes.


Brak komentarzy: