2 porcje (scroll down to the English version)
100 g sałaty lodowej (1/3 główki sałaty)
garść szpinaku
6 liści kalarepy (lub druga garść szpinaku)
3 jajka od szczęśliwej kury
5 - 6 rzodkiewek
3 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki
60 g bezglutenowych grzanek, przepis tutaj
sól, świeżo zmielony pieprz
Domowy Dressing Cezar z chrzanem (3 - 4 porcje)
3 łyżki oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu bezglutenowego lub żółtko
1 + 1/2 łyżeczki chrzanu z żurawiną
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżeczki startego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan
2/3 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry a potem na połówki. Sałatę i szpinak postrzęp na kawałki, liście kalarepy potnij w paski. Sałatę i szpinak wymieszaj z rzodkiewką. Przełóż na talerze, na wierzchu ułóż jajka (dopraw solą i pieprzem), posyp grzankami i zieloną cebulką, polej dressingiem.
Dla mnie było troszkę mało, zjadłam więc na deser pomarańczę.
2 servings
100 g of iceberg lettuce (1/3 lettuce head)
handful of spinach
6 kohlrabi leaves (or a second handful of spinach)
3 eggs
5 - 6 radishes
3 tablespoons of finely chopped green onions
60 g of gluten-free croutons, recipe here
salt and freshly ground pepper
Homemade Caesar Dressing with horseradish (3 - 4 servings)
3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of plain yogurt
1 tablespoon of mayonnaise gluten-free or yolk
1 + 1/2 teaspoons of horseradish with cranberries
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of sugar
1 clove garlic, pressed
3 teaspoons of grated mix hard cheese or grated parmesan
2/3 teaspoon of Worcestershire sauce
1/2 teaspoon of dried parsley
freshly ground pepper
Combine all dressing ingredients together and mix well. Cook hard boiled eggs. Peel and cut them into quarters. Wash the radishes and cut into slices and then in half. Shred the lettuce and the spinach into pieces, cut the kohlrabi leaves into strips. Mix lettuce and spinach with radish. Transfer to plates, place the eggs on top (season with salt and pepper), sprinkle with croutons and green onion and pour the dressing.
Zobacz także / See also:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz