(scroll down to the English version)
7 kromek bezglutenowego chleba jasnego vitalnego* (300 g)
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 - 4 łyżki oliwy
2 1/2 łyżki startego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan, jeżeli masz nietolerancję laktozy zrezygnuj z sera
3 duże ząbki czosnku, rozgnieciony
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Chleb wyłóż na talerz przykryj papierową serwetką i pozostaw na jeden dzień, by zrobił się czerstwy. Następnego dnia potrzyj skibki chleba czosnkiem. Pokrój w dużą kostkę, przełóż do miski. Skrop oliwą, posyp ziołami i startym serem, wymieszaj. Przełóż grzanki na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. W połowie pieczenia przewróć grzanki. Zimne grzanki przechowuj w suchym, zamkniętym worku foliowym. W lodówce grzanki możesz trzymać około miesiąca.
1 1/2 teaspoons of Provence Herbs
3 - 4 tablespoons of olive oil
2 1/2 tablespoons of grated mix hard cheese or grated parmesan, if you have lactose intolerance don't use cheese
3 large cloves garlic, crushed
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Put gluten-free bread on a plate, cover with a paper napkin and leave for one day, the bread becomes the stale. The next day, rub the slices of bread with garlic. Cut into large cubes, transfer to the bowl. Drizzle with olive oil, sprinkle with herbs and grated cheese, mix. Put croutons on a tray lined with baking paper. Bake 12 minutes in preheated oven to 200 degrees Celsius without air flow. In the middle of baking turn upside down the croutons. Store the cold croutons in a dry closed plastic bag. You can keep the croutons in fridge about a month.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz