80 ml mocnej czarnej kawy
2 gruszki
1 duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
180 g sera mascarpone
80 ml śmietany kremówki
40 ml likieru jajecznego Advocaat Starotoruński, zawiera jajka i mleko
1 - 2 ciastka czekoladowe, bezglutenowe. Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Owoce obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnuszka, dodaj cukier i podgrzewaj kilka minut aż owoce zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe/ciastka skrop obficie kawą. Ubij śmietanę, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dodaj likier i ponownie wymieszaj aż do uzyskania gładkiego kremu.
W pucharkach ułóż warstwy: kawałki ciasta czekoladowego, połowa kremu, połowa owoców, ponownie ciasto czekoladowe, krem i resztę owoców. Na wierzchu posyp pokruszonymi ciastkami.
180 g of chocolate cake or gluten-free chocolate cookies (1/3 of the amount of the chocolate cake recipe here)
80 ml of strong black coffee
2 pears
1 large apple
2 tablespoons lemon juice
1 tablespoon sugar
180 g mascarpone cheese
80 ml whipping cream
40 ml egg liqueur Advocaat Starotoruński includes eggs and milk
1 - 2 chocolate cakes, gluten-free, of Bezgluten *
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Peel fruit, cut into cubes. Sprinkle with lemon juice. Transfer to a pot, add the sugar and heat for several minutes until vegetables are tender. Set aside to cool.
Sprinkle chocolate cake/cookies with coffee. Whisk the whipping cream, add the mascarpone and mix thoroughly. Add liqueur and again mix to a smooth custard.
In two cups place (lay) the layers: pieces of chocolate cake, half of custard, half of fruit, chocolate cake again, the custard and the rest of the fruit. On top sprinkle with crushed biscuits.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz