Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 5 lipca 2020
Makaron z czarnej fasoli z krewetkami i jarmużem. Black bean spaghetti with shrimps and kale.
/scroll down to English version/
2 porcje
120 g warzywnego makaronu spaghetti z czarnej fasoli
100 g jarmużu, poszarpany
250 g krewetek
sok z 1 limonki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
12 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj w wodzie z szczyptą soli i łyżką oliwy. Odcedź. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i pieprz cayenne, chwilkę podsmaż. Dodaj krewetki i sok z limonki, smaż około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jarmuż i pomidorki koktajlowe, duś, aż jarmuż będzie miękki. Zestaw z ognia, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze.
2 servings
120 g black been spaghetti pasta
100 g kale, torn
250 g shrimps
juice of 1 lime
2 garlic cloves
3 tablespoons oil
12 cherry tomatoes, cut in halves
a pinch of cayenne pepper
salt and pepper to taste
Cook pasta in water with a pinch of salt and a tablespoon of oil. Drain. Heat oil in a frying pan, add garlic and cayenne pepper, fry for a while. Add shrimps and lime juice, fry about 5 minutes, season with salt and pepper. Add kale and cherry tomatoes, simmer until kale is soft. Set from the fire, add cooked pasta, mix and transfer to plates.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz