Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 5 lipca 2020

Kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych. Chicken bites in cornflakes.


/scroll down to English version/
4 porcje
3 piersi z kurczaka, pokrojone na podłużne kawałki
bezglutenowa bułka tarta
bezglutenowe płatki kukurydziane, lekko pokruszone
2 jajka
2 łyżki wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
900 g mrożonych warzyw, mieszanka grecka (ziemniaki, cukinia, papryka, cebula i oliwki czarne, grecka przyprawa)

Jajko wymieszaj z wodą i przyprawami. Mięso opłucz, osusz. Obtocz w bułce tartej, umieść w jajku i potem obtocz w płatkach kukurydzianych. W naczyniu do zapiekania umieść mrożone warzywa wymieszane z przyprawa grecką, na to ułóż kąski kurczaka. Wszystko piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz przez 50 - 60 minut.

4 servings
3 chicken breasts, cut into oblong pieces
gluten free breadcrumbs
gluten-free cornflakes, lightly crumbled
2 eggs
2 tablespoons water
1 teaspoon sweet pepper/paprika
1/4 - 1/3 teaspoon hot pepper/paprika
salt and pepper to taste
900 g frozen vegetables, Greek mix (potatoes, zucchini, peppers, onions and black olives, Greek spice)

Mix egg with water and spices. Rinse chicken, dry. Roll in breadcrumbs, place in egg and then coat in cornflakes. Put frozen vegetables mix with the Greek spice in baking dish, put the chicken bites on it. Bake everything in a preheated oven to 160 Celsius degrees with air flow, bake 50 - 60 minutes.



Brak komentarzy: