400 g steku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Chimichurri
(zielony sos z posiekanej natki pietruszki i oregano, czosnku, oliwy i octu winnego, pochodzi z Argentyny, w Ameryce łacińskiej dodaje się również kolendrę)
10 gałązek świeżej natki pietruszki (pół pęczka)
12 gałązek świeżej kolendry
8 gałązek świeżego oregano, możesz zastąpić świeżym majerankiem
2 duże ząbki czosnku
4 - 5 łyżek oliwy
1 + 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki płatków papryki
1 łyżeczka miodu, opcjonalnie, dodajesz tylko gdy sos jest zbyt kwaśny
sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane
600 g ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
mąka ryżowa*
oliwa do smażenia
Karmelizowane śliwki
400 g śliwek
2 łyżki cukru
2 szczypty ostrej papryki
4 łyżki półwytrawnego wina
1 łyżka miodu
1 łyżka czerwonego octu winnego
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Dwie godziny przed smażeniem wetrzyj oliwę w steki, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki.
W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, oregano, kolendrę i czosnek. Dodaj oliwę, ocet winny i sok z cytryny, ponownie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i płatkami papryki.
Śliwki pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem i ostrą papryką. Odstaw na pół godziny. Rozgrzej patelnię, wrzuć śliwki, smaż 1- 2 minuty, wlej wino, smaż tak długo aż odparuje połowa objętości wina. Zdejmij śliwki z ognia. Dodaj miód wymieszany z octem winnym, wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj. Ugnieć ziemniaki z masłem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypiorek i wymieszaj. Podziel masę ziemniaczaną na 4 części, z każdej części uformuj kulkę, obtocz w mące i smaż na oliwie na złoty kolor.
20 minut przed smażeniem wyjmij steki z lodówki. Smaż po dwie minuty z każdej strony, stek będzie średnio wysmażony. Na talerzu polej sos chimichurri, na to połóż placki ziemniaczane i stek. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami.
Porada/ Advice
How to cook the perfect steak
Top Tips for How to Cook a Steak Perfectly
Two servings.
400 g steak
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
Chimichurri
(green sauce with chopped parsley and oregano, garlic, olive oil and vinegar, it comes from Argentina, in Latin America they also have added cilantro)
10 sprigs fresh parsley (half a bunch)
12 sprigs fresh cilantro
8 sprigs of fresh oregano, you can substitute for fresh marjoram
2 large cloves of garlic
4 - 5 tablespoons olive oil
1 + 1/2 tablespoons red wine vinegar
1 teaspoon lemon juice
1/4 teaspoon pepper flakes
1 teaspoon of honey, optional, you only add when the sauce is too sour
salt and pepper to taste
Potato pancakes
600 g of potatoes
salt and pepper
2 tablespoons chopped chives
2 tablespoons butter
rice flour*
oil for frying
Caramelised plums
400 g of plums
2 tablespoons sugar
2 pinches of cayenne pepper
4 tablespoons of semi-dry wine
1 tablespoon honey
1 tablespoon red wine vinegar
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Two hours before frying, rub the steaks with oil, season with salt and pepper and set aside in the fridge.
In a blender, blend parsley, oregano, coriander and garlic. Add the olive oil, vinegar and lemon juice, blend again. Season with salt, pepper and pepper flakes.
Cut plums into pieces and mix with sugar and hot peppers. Allow to stand for half an hour. Preheat a frying pan, toss plums and stir-fry 1 - 2 minutes, pour the wine, cook until the wine is evaporated to half volume. Remove the plums of fire. Add honey mixed with vinegar, mix well.
Cook potatoes. Mash potatoes with butter to a smooth puree. Season with salt and pepper, add the chives and mix. Portion (divide) the potato mass into 4 parts, shape each part into a ball, coat them with gluten-free flour and fry in olive oil until golden brown.
20 minutes before frying, remove the steaks from the fridge. Fry them two minutes on each side, the steak will be medium-rare. Pour the chimichurri sauce on the plate, then put the potato pancakes and steak. Serve with caramelized plums.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz