Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj).
Poniedziałek: sałatka z orzechami włoskimi i czerwonym winogronem na dwa sposoby
Monday: salad with walnuts and red grapes in two ways
Składniki 4 porcje: 1 pomarańcza obrana i pokrojona na kawałki, 1 jabłko pokrojone w dużą kostkę, 2 garście orzechów włoskich (około 15 połówek), 15 - 20 ciemnych winogron, 5 - 6 łodyg selera naciowego pokrojonego w paski lub 2 średnie pory, 75 g mieszanki sałat
W drugiej wersji z porem dodajemy więcej sałaty - 120 g. Sos: 100 g jogurtu naturalnego, 5 łyżek słodkiej śmietany 12%, pół łyżeczki suszonego tymianku, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Warzywa, owoce, orzechy i sałatę wymieszaj, dodaj sos i ponownie delikatnie wymieszaj. Gotowe. Sałatkę podawaj świeżo przygotowaną.
Wtorek, Środa: zupa ogórkowa
Tuesday, Wednesday: pickled cucumber soup
Składniki: 3 duże ziemniaki, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka korzeń, 3 łodygi selera naciowego, 1 mały por lub 1/2 dużego pora, 3 duże ogórki kiszone, 350 - 400 g mięsa wieprzowego karkówka, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 200 ml kwaśnej śmietany (jeżeli nie możesz spożywać mleka nie dodawaj do zupy), 120 - 150 ml sok od kiszonych ogórków, 1600 ml wody.
Wykonanie: Por i seler umyj, pokrój w plastry. Marchewkę, ziemniaki i korzeń pietruszki obierz, pokrój wszystko w słupki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. W garnku umieść ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, ziele angielskie i liść laurowy, dodaj pokrojone w kawałki mięso, wlej wodę, oliwę i sok z ogórków kiszonych. Gotuj zupę 25 minut. Dodaj bulion w proszku, suszoną natkę pietruszki i ogórki kiszone, gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj zupę.
Czwartek: krokiety z szpinakiem i serem ricotta
Thursday: croquettes with spinach and ricotta cheese
Składniki: 6 sztuk. Naleśniki: 100 g mąki ryżowej, 220 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej, 2 jajka, 420 ml wody gazowanej (lub 200 g jogurtu greckiego + 220 ml wody gazowanej), sól. Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, 250 g sera ricotta, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli. Dodatkowo: 5 łyżek bułki tarta bezglutenowej, 5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych, bezglutenowych, oliwa do smażenia.
Wykonanie: Naleśniki: Mąkę wymieszaj z jogurtem/wodą i jajkami, dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto ma być lekko płynne. Dopraw solą. Piecz naleśniki na oliwie, około 2 minut jeden naleśnik. Nadzienie: Na głębokiej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś około 2 minut, aż szpinak będzie wyglądał jak zwiędły. Wymieszaj szpinak z serem ricotta, dopraw solą i pieprzem.
Na każdym upieczonym naleśniku nałóż farsz, zawiń naleśniki tak jak pokazano na rysunku poniżej. Naleśnik zwilż wodą używając pędzelka, obtocz w mieszance bułka tarta - płatki kukurydziane, smaż na oliwie na złoto brązowy kolor.
Piątek: sałatka Cezar z jajkiem / Friday: Caesar salad with egg
Składniki: 100 g sałaty lodowej (1/3 główki sałaty), garść szpinaku, 6 liści kalarepy (lub druga garść szpinaku), 3 jajka od szczęśliwej kury, 5 - 6 rzodkiewek, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki, 60 g bezglutenowych grzanek, przepis tutaj, sól, świeżo zmielony pieprz. Domowy Dressing Cezar z chrzanem (3 - 4 porcje): 3 łyżki oliwy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu bezglutenowego lub żółtko, 1 + 1/2 łyżeczki chrzanu z żurawiną, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 3 łyżeczki startego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan, 2/3 łyżeczki sosu Worcestershire, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Wszystkie
składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj
na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Rzodkiewkę umyj i pokrój w
plastry a potem na połówki. Sałatę i szpinak postrzęp na kawałki, liście
kalarepy potnij w paski. Sałatę i szpinak wymieszaj z rzodkiewką.
Przełóż na talerze, na wierzchu ułóż jajka (dopraw solą i pieprzem),
posyp
grzankami i zieloną cebulką, polej dressingiem.
Dla mnie było troszkę mało, zjadłam więc na deser pomarańczę.
Sobota: Dewolaje. Sałatka Waldorf / Saturday: Stuffed chicken breast. Waldorf salad
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 10 gałązek natki pietruszki, 60 g masła, bułka tarta bezglutenowa, pokruszone płatki kukurydziane, mąka ryżowa - w równych proporcjach, sól, pieprz, oliwa do smażenia. Sałatka Waldorf: 6 łodyg selera naciowego, 1 + 1/2 jabłka, 3 garście rodzynek lub 2 garście winogrona, orzechy włoskie do posypania, 2 łyżki majonezu bezglutenowego, 2 łyżki jogurtu greckiego, 4 garście miksu sałat.
Wykonanie: Pierś
z kurczaka nadziej kawałkiem masła i posiekaną natką pietruszki, dopraw
pieprzem i solą. Obtocz w mieszance bułka tarta, płatki kukurydziane i
mąka ryżowa. Usmaż na oliwie.
Rodzynki
zalej odrobiną ciepłej wody i odstaw na pół godziny, potem odlej wodę.
Seler i jabłko umyj. Seler pokrój w plasterki, jabłko pokrój w słupki.
Jabłko, seler i rodzynki wymieszaj z majonezem i jogurtem. Podawaj
sałatkę na mieszance sałat posypaną orzechami włoskimi.
Niedziela: zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami Sunday: tomato zucchini spinach (kale) herbs bean soup
Składniki: 4 plastry boczku wędzonego pocięty w paski, 1 puszka (250 g) białej fasoli konserwowej lub 120 g nieugotowanej fasoli, 2 łyżki oleju, 2 szalotki drobno pokrojone lub 1/2 cebuli, kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w krążki, 1 świeży liść laurowy lub 2 zasuszone, 2 ząbki czosnku rozgnieciony,
3 gałązki świeżego tymianku posiekany lub 3/4 łyżeczki suszonego, 1 gałązka świeżego rozmarynu posiekany lub 1/3 łyżeczki suszonego, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 12 pomidorków koktajlowych (200 g), 1 mała cukinia pokrojona w dużą kostkę, 3 garście świeżego szpinaku lub jarmużu (około 70 g), 3 gałązek natki pietruszki posiekana, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru lub więcej jeżeli nie lubisz kwaśnej zupy, 800 ml rosołu lub bulionu (2 łyżeczki bezglutenowego bulionu warzywnego rozpuszczone w 800 ml wody).
Wykonanie: W głębokim garnku na oliwie smaż cebulkę, czosnek i boczek około 5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i zioła, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj bulion, seler i cukinię, wszystko gotuj około 20 minut. Dodaj fasole z puszki i gotuj wszystko kolejne 10 minut. Dodaj pomidorki koktajlowe, po około 7 minutach dodaj natkę pietruszki i szpinak lub jarmuż i gotuj aż szpinak będzie wyglądał jak zwiędnięty. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Jeżeli używasz suchej namoczonej fasoli a nie z puszki to dodaj ją już wtedy gdy dodajesz bulion i gotuj około 15 minut dłużej. Latem zamiast tej zupy możesz podać zupę owocową z świeżymi owocami sezonowymi - przepis tutaj: http://.../2014/07/fruit-soup-gluten-free-zupa-owocowa-z_30/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz