Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 12 września 2014

Powidła śliwkowe. Plum jam.


Dostałam słoik powideł śliwkowych. Przepis jest prosty i potrzebujesz tylko trzy składniki.

3 kg ciemnych śliwek
3 - 4 łyżki octu
500 g cukru

Śliwki umyj, przełam na pół, usuń pestki. Umieść śliwki w dużym garnku, zrób w środku dziurę wielkości szklanki aż do samego dna. Wlej w dziurę ocet i wsyp cukier. Smaż powidła na wolnym ogniu bez mieszania przez około 6 godzin. Gotowe.
Wychodzi około 10 słoików o pojemności 250 ml.


I got a jar of plum jam. The recipe is simple and you need only three ingredients.
3 kg of dark plums
3 - 4 tablespoons of vinegar
500 g of sugar

Wash plums, break them in half, remove seeds. Place the plums in a large saucepan, make a hole in the middle (size of the glass) to the bottom. Pour vinegar and sugar
into a hole . Simmer (
cook on low heat) jam without stirring for about 6 hours. Done.
You get about 10 jars of 250 ml capacity.

Brak komentarzy: