Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Szagówki z serem. Gnocchi with cheese.


/scroll down to English version/
5 średnich ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
200 g białego sera
mąka bezglutenowa, ciasto pierogowo - makaronowo- naleśnikowe firmy posiadającej produkty ze znakiem przekreślonego kłosa
75 g masła
 

Ziemniaki zgnieść na puree. Dodać jajko, sól i biały ser, wszystko wyrobić na gładką, jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle by ciasto nie kleiło się i dało się formować z ciasta wałeczki. Ciasto kulamy na wałeczki i kroimy na 5 centymetrowe kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy po około 10 klusek i gotujemy tak długo aż kluski nie wypłyną na wierzch. Ugotowane kluski polewamy rozpuszczonym masłem. Masło można posolić lub dodać do niego drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić.
 

5 medium potatoes boiled  

1egg
1/2 teaspoon of salt 
200g cottage cheese 
gluten-free dumpling pasta pancake flour
75 g of butter
 

Mash potatoes. Add egg, salt and cheese, knead all to  a smooth mass. Add gluten-free flour until dough does not stick, you could form the dough rollers. Roll on the dough to rollers and cut into 5 cm pieces. Boil water with two pinches of salt, throw about 10 noodles and cook until the noodles will float on water surface. Pour melted butter over cooked noodles. You can add salt to melted butter and add the finely chopped onion and fry it.
 

Brak komentarzy: