/scroll down to English version/
500 ml kremówki 30% śmietana
500 ml kremówki 30% śmietana
1/3 szklanki piwa bezglutenowego, w oryginale guinness
100 g mlecznej czekolady bezglutenowej
100 g gorzkiej czekolady bezglutenowej (minimum 70 % masy
kakaowej)
Kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Rozpuść w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej czekolady.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywna pianę. Odłóż 1/3 ubitej śmietany do
dekoracji. Do 2/3 śmietany dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę i delikatnie
wymieszaj. Masę śmietanową przełóż do pucharków. 100 g mlecznej czekolady, 50 g
gorzkiej czekolady i piwo rozpuść w kąpieli wodnej. Masę czekoladową przełóż do
pucharków z masą śmietanową. Na wierzchu umieść śmietanę i udekoruj kostkami
czekolady. Można dodać więcej czekolady do masy śmietanowej. Odradzam dodawać
piwo do kremówki – zważy się.
500 ml of 30% whipping cream
1/3 glassful of gluten-free beer, originally guinness beer
100 g of milk chocolate gluten-free
100 g of dark chocolate gluten-free (at least 70% cocoa solids)
several cubes of dark chocolate for decoration
Dissolve in a water bath 50 g of dark chocolate. Whisk the cream stiffly. Leave the 1/3 of whipped cream for garnish. Add slowly the melted chocolate to rest amount of the cream and stir gently. Put the mass of the cream to the cups. Dissolve 100 grams of milk chocolate, 50 grams of dark chocolate and beer in a water bath. Put the chocolate cream mass to the cups. Place the whipped cream on top and decorate with chocolate cubes. Don't add the beer to the cream - it will look like sour milk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz