Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 31 lipca 2014

Śniadanie w roli obiadu: sałatka z gotowanymi jajkami. Breakfast for dinner: salad and poached eggs.


Danie dla dwóch osób.

Sałatka:
3 pomidory,pokrojone w dużą kostkę
2 i 1/2 ogórka małosolnego lub kiszonego, pokrojony w dużą kostkę
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 i 1/2 łyżki majonezu bezglutenowego
1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Deser
300 g świeżych czereśni (około 20 sztuk)

Pomidory, ogórki i cebulkę oraz 2 łyżki szczypiorku wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt i majonez, wszystko ponownie wymieszaj.
Jajko, każde oddzielnie, wbij delikatnie do miseczki a potem wlej do gotującej się wody. Gotuj każde jajko 3 minuty, potem wyjmij na talerz. Rozbijając skorupkę uważaj by nie naruszyć białka, wtedy ładnie ugotuje się jajko przyjmując owalny kształt. Ugotowane jajko posól i dopraw pieprzem, posyp resztą szczypiorku. Na deser polecam świeże czereśnie. Właśnie mamy sezon na czereśnie.


Dish for two people.
Salad:
3 tomatoes, cut into large cubes
2 and 1/2
low-salt or pickled cucumber , cut into large cubes
1 small onion, cut into small cubes
1 and 1/2 tablespoons gluten-free mayonnaise
1 and 1/2 tablespoons Greek yogurt or natural
3 tablespoons chopped chives
salt and pepper to taste

Dessert
300 g fresh cherries (about 20 pieces)

Mix tomatoes, cucumbers, onions and 2 tablespoons chives together and season with salt and pepper. Add yogurt and mayonnaise, mix everything again.
Pour egg, each separately, gently into a bowl, after pour it into the boiling water. Cook each egg 3 minutes, then move on a plate. Breaking the shell
be careful not to fracture the structure of the egg white, the egg will cook assuming an oval shape. Sprinkle boiled egg with salt and season with pepper, sprinkle them with the rest of the chivesI recommend the fresh cherries
for dessert. Now we have cherries season.
 

Brak komentarzy: