/scroll down to English version/
Przepis wzięłam ze strony Kwestia smaku:
http://www.kwestiasmaku.com//quiche_z_porami_kozim_serem/
Dodatkowo do quiche dodałam krążki żółtej papryki.
http://www.kwestiasmaku.com//quiche_z_porami_kozim_serem/
Dodatkowo do quiche dodałam krążki żółtej papryki.
Spód:
250 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej
150 g masła, schłodzonego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie:
2 pory
2 łyżki masła klarowanego
4 - 5 jajek (w zależności od wielkości)
8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
150 g roladki koziej
5 - 6 gałązek szczypiorku
1 żółta papryka pokrojona w krążki
Spód: Formę na tartę posmaruj grubo masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Zagnieć ciasto, dodaj jajko i szybko połącz składniki, uformuj ciasto w kulę, włóż do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Odetnij najbardziej zielone końce porów, pozostaw jasną zieloną i białą część. Przekrój w poprzek na 2 części i opłucz. Pokrój por na półplasterki. Roztop masło na patelni, dodaj pory i zeszklij je smażąc przez około 4 minuty, pod koniec posól. Odstaw z ognia gdy będą już miękkie. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Roztrzep widelcem.
Wykonanie: Rozwałkuj na papierze do pieczenia ciasto na placek o średnicy większej niż średnica formy. Przełóż ciasto na formę do pieczenia. Spód ciasta podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Na podpieczony spód wyłóż zeszklone pory, wylej masę jajeczną, połóż plasterki sera i papryki. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.10 minut przed końcem pieczenia połóż na wierzchu gałązki szczypiorku.
Dough base:
250 g gluten-free wheat starch or corn starch
150 g cold butter, chilled
1/2 teaspoon salt
1 egg
Filling:
2 leeks
2 tablespoons butter
4 - 5 eggs (depending on size)
8 tablespoons thick sour cream
1 teaspoon dried thyme
salt and freshly ground black pepper
150 g goat cheese
5 - 6 sprigs of chives
1 yellow pepper, sliced into rings
Dough base: Smear the baking tray butter. Sieve the flour into a bowl, add the butter, cut into cubes and salt. Knead the dough, add the egg and quickly connect components, shape dough into a ball, place it in the fridge for an hour.
Filling: Cut off the greenest ends of leeks, leave a light green and white part. Cross section into 2 parts and rinse. Cut the leek in the half-slices. Melt the butter in a pan, add the leeks and frying them for about 4 minutes until will be transparent, at the end season with salt. Place eggs into a bawl, add the cream, thyme, salt and pepper. Beat with a fork.
Baking: On baking paper, roll out the dough on a cake with a diameter greater than the diameter of the mold. Put the dough on a baking pan. Puncture the dough with a fork, put in the fridge for time of heating oven. Preheat oven to 180 degrees Celsius with air flow. Put the cake in the oven and bake for 20 minutes. Remove the cake from the oven. Reduce the temperature to 160 degrees. On dough base, lay off leek, pour the egg, put the slices of cheese and peppers. Bake the tart for 30 minut.10 minutes before end of baking put sprigs of chives on the top of tart.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz