Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 31 lipca 2014

Pizza with hot paprika, pineapple, bacon and BBQ sauce. Gluten-free. Pizza z papryką, ananasem, boczkiem i sosem BBQ.




2 porcje: (scroll down to the English version)
2 spody do pizzy bezglutenowe (średnica 18 cm) * lub ciasto na pizzę bezglutenową (przepis tutaj)
150 g boczku wieprzowego wędzonego
1/3 szklanki sosu BBQ (przepis poniżej)
2 łyżki soku z ananasa
sok z 1/2 limonki
6 gałązek świeżej kolendry, ja użyłam natkę pietruszki, drobno posiekana
150 g sera mozzarella, starty na tarce
100 g sera dojrzewającego, starty na tarce
3 plastry świeżego ananasa lub z puszki, pokrojony w kostkę
2 papryki jalapeno, może być chili, habanero, użyłam papryki peperoni czereśniowej konserwowej, pokrojona w krążki

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  
 
Boczek pokrój w plastry, podsmaż na patelni, około 4 minut. W małej miseczce wymieszaj sos BBQ, sok z ananasa i sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem posmaruj spody pizzy. Posyp ¾ ilością sera, dodaj bekon i ananas. Posyp resztą sera. Dodaj plastry papryki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
Przepis na pizzę wzięłam ze strony: http://www.halfbakedharvest.com/bbq-sweet-chili-pineapple-jalapeno-pizza-bacon.
Wprowadziłam kilka zmian, dodałam więcej boczku, użyłam innych gatunków sera, nie dodałam słodkiego sosu chilli tajskiego.

Sos BBQ:
14 łyżeczek ketchupu, bezglutenowy
1/8 kubka melasy, nie dodałam
80 g ciemnego brązowego cukru
4 łyżki soku z ananasa (może być ocet jabłkowy)
4 łyżki wody
1/3 łyżki sosu worcester (zawiera ocet ze słodu jęczmiennego)
1 łyżeczka musztardy, bezglutenowa
1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu



Połącz wszystkie składniki i od momentu zagotowania gotuj w bardzo głębokim rondlu (rozpryskuje się) przez 5 minut na małym ogniu. Zużyłam około połowy uzyskanego sosu. Oryginalny przepis na stronie: http://www.halfbakedharvest.com/homemade-barbecue-sauce/.

Sos możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. 

2 servings:
2 gluten-free pizza (diameter 18 cm) of Glutenex * or gluten free pizza dough (recipe here)
150 g smoked pork bacon
1/3 glassful of BBQ sauce (recipe below)
2 tablespoons pineapple juice
1/2 lime juice
6 sprigs fresh cilantro, I've used parsley, finely chopped
150 g mozzarella cheese, grated
100 grams of ripened cheese, grated
3 slices of fresh pineapple or canned, diced
2 jalapeno peppers, you can use chili, habanero, I used canned cherry peppers pepperoni, sliced into rings

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Cut bacon into slices, fry it in a pan, about 4 minutes. In a small bowl mix the BBQ sauce, pineapple juice and lime juice, add the chopped coriander and mix. Smear pizza dough with prepared pizza sauce. Sprinkle pizza with ¾ of the amount of the cheese, add the bacon and the pineapple. Sprinkle the rest of the cheese. Add sliced peppers. Bake in preheated to 180 degrees Celsius oven 20 minutes.
I found the recipe at 
http://www.halfbakedharvest.com/bbq-sweet-chili-pineapple-jalapeno-pizza-bacon..
I introduced a few changes, I added more bacon, I used other types of cheese, I didn't add Thai sweet chilli sauce.

BBQ sauce:
14 teaspoons of ketchup, gluten-free
1/8 cup molasses, I didn't add
80 g of dark brown sugar
4 tablespoons of pineapple juice (or apple cider vinegar)
4 tablespoons of water
1/3 tablespoon worcester
sauce
(contains vinegar from barley malt)
1 teaspoon mustard, gluten-free
1/2 teaspoon ground smoked
pepper
1/4 teaspoon garlic powder
1/8 teaspoon cayenne pepper
1/3 teaspoon salt
1/3 teaspoon pepper

Combine all ingredients of sauce. I
n the very deep pan, after boiling cook sauce over low heat 5 minutes. I used about half of amount of the BBQ sauce. I found the original recipe at:
http://www.halfbakedharvest.com/homemade-barbecue-sauce/ Store the sauce in the fridge for about a week.





Brak komentarzy: