2 porcje: (scroll down to the English version)
2 spody do pizzy bezglutenowe (średnica 18 cm) * lub ciasto na pizzę bezglutenową (przepis tutaj)
150 g boczku wieprzowego wędzonego
1/3 szklanki sosu BBQ (przepis poniżej)
2 łyżki soku z ananasa
sok z 1/2 limonki
6 gałązek świeżej kolendry, ja użyłam natkę pietruszki, drobno posiekana
150 g sera mozzarella, starty na tarce
100 g sera dojrzewającego, starty na tarce
3 plastry świeżego ananasa lub z puszki, pokrojony w kostkę
2 papryki jalapeno, może być chili, habanero, użyłam papryki peperoni czereśniowej konserwowej, pokrojona w krążki
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Boczek pokrój w plastry, podsmaż na patelni, około 4 minut. W małej miseczce wymieszaj sos BBQ, sok z ananasa i sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem posmaruj spody pizzy. Posyp ¾ ilością sera, dodaj bekon i ananas. Posyp resztą sera. Dodaj plastry papryki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
Przepis na pizzę wzięłam ze strony: http://www.halfbakedharvest.com/bbq-sweet-chili-pineapple-jalapeno-pizza-bacon.
Wprowadziłam kilka zmian, dodałam więcej boczku, użyłam innych gatunków sera, nie dodałam słodkiego sosu chilli tajskiego.
Sos BBQ:
14 łyżeczek ketchupu, bezglutenowy
1/8 kubka melasy, nie dodałam
80 g ciemnego brązowego cukru
4 łyżki soku z ananasa (może być ocet jabłkowy)
4 łyżki wody
1/3 łyżki sosu worcester (zawiera ocet ze słodu jęczmiennego)
1 łyżeczka musztardy, bezglutenowa
1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Połącz wszystkie składniki i od momentu zagotowania gotuj w bardzo głębokim rondlu (rozpryskuje się) przez 5 minut na małym ogniu. Zużyłam około połowy uzyskanego sosu. Oryginalny przepis na stronie: http://www.halfbakedharvest.com/homemade-barbecue-sauce/.
Sos możesz przechowywać w lodówce około tygodnia.
2 servings:
2 gluten-free pizza (diameter 18 cm) of Glutenex * or gluten free pizza dough (recipe here)
150 g smoked pork bacon
1/3 glassful of BBQ sauce (recipe below)
2 tablespoons pineapple juice
1/2 lime juice
6 sprigs fresh cilantro, I've used parsley, finely chopped
150 g mozzarella cheese, grated
100 grams of ripened cheese, grated
3 slices of fresh pineapple or canned, diced
2 jalapeno peppers, you can use chili, habanero, I used canned cherry peppers pepperoni, sliced into rings
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Cut bacon into slices, fry it in a pan, about 4 minutes. In a small bowl mix the BBQ sauce, pineapple juice and lime juice, add the chopped coriander and mix. Smear pizza dough with prepared pizza sauce. Sprinkle pizza with ¾ of the amount of the cheese, add the bacon and the pineapple. Sprinkle the rest of the cheese. Add sliced peppers. Bake in preheated to 180 degrees Celsius oven 20 minutes.
I found the recipe at http://www.halfbakedharvest.com/bbq-sweet-chili-pineapple-jalapeno-pizza-bacon..
I introduced a few changes, I added more bacon, I used other types of cheese, I didn't add Thai sweet chilli sauce.
BBQ sauce:
14 teaspoons of ketchup, gluten-free
1/8 cup molasses, I didn't add
80 g of dark brown sugar
4 tablespoons of pineapple juice (or apple cider vinegar)
4 tablespoons of water
1/3 tablespoon worcester sauce (contains vinegar from barley malt)
1 teaspoon mustard, gluten-free
1/2 teaspoon ground smoked pepper
1/4 teaspoon garlic powder
1/8 teaspoon cayenne pepper
1/3 teaspoon salt
1/3 teaspoon pepper
Combine all ingredients of sauce. In the very deep pan, after boiling cook sauce over low heat 5 minutes. I used about half of amount of the BBQ sauce. I found the original recipe at: http://www.halfbakedharvest.com/homemade-barbecue-sauce/ Store the sauce in the fridge for about a week.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz