spód
220 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
80 g mąki ryżowej*
1 jajko
180 g masła
2 łyżki cukru
220 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
80 g mąki ryżowej*
1 jajko
180 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta soli
(przepis na ciasto z mąki kokosowej i migdałowej: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, jajko, kwaśną śmietanę i sól, wszystko wyrób na gładkie jednolite ciasto. Wyłóż równomiernie ciasto na blachę, wstaw ciasto do lodówki, schłódź około 30 – 45 minut. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
600 g jagód
400 g gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 jajka
*Używam tylko produkty certyfikowane/licencjonowne ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, jajko, kwaśną śmietanę i sól, wszystko wyrób na gładkie jednolite ciasto. Wyłóż równomiernie ciasto na blachę, wstaw ciasto do lodówki, schłódź około 30 – 45 minut. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
600 g jagód
400 g gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 jajka
*Używam tylko produkty certyfikowane/licencjonowne ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem i roztrzepanymi jajkami. Jagody (zostaw 50 g do dekoracji) wysyp na podpieczony spód, polej kwaśną śmietaną. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 – 40 minut.
Przepis wzięłam ze strony: http://babeczka.zuzka.pl/2014/07/tarta-z-jagodami/
base
220 g gluten-free wheat starch or corn starch*
80 g of rice flour*
1 egg
180 g butter
2 tablespoons sugar
80 g of rice flour*
1 egg
180 g butter
2 tablespoons sugar
3 tablespoons sour cream
pinch of salt
pinch of salt
(coconut almond dough recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)
*
I only use certified products with the crossed grain symbol,
gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops
with gluten-free products). Chop cold butter, add flour, sugar, egg, sour cream and salt, knead dough. Spread the dough evenly on baking mold, put in the fridge and chill about 30 - 45 minutes. Bake cake in a preheated oven to 190 Celsius degrees for 15 minutes.
600 g of berries
400 g of thick sour cream
3 tablespoons sugar
2 eggs
Mix sour cream with sugar and eggs. Place berries (leave 50 g to decorate) on baked base, pour the sour cream. Bake the cake in a preheated oven to 180 Celsius degree for 30 - 40 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz