Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 20 kwietnia 2024

Muffinki z cukinią i żółtym serem. Muffins with zucchini and cheese.

 



/scroll down to English version/

260 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
100 g bezglutenowej mąki ryżowej
2 jajka
350 ml/400 g maślanki
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 cukinia
150 g żółtego sera
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Cukinię zetrzyj na tartce, żółty ser zetrzyj na tarce, lub pokrój w mała kostkę.
W misce wymieszaj jajka z maślanką i oliwą. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj cukinię, koperek i żółty ser, wymieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do foremek. Piecz muffinki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

260 g gluten-free corn starch
100 g gluten-free rice flour
2 eggs
350 ml/400 g buttermilk
4 tablespoons of sunflower oil
1 zucchini
150 g of yellow cheese
2 tablespoons of chopped dill
1 teaspoon of gluten-free baking powder
pinch of salt

Grate zucchini, grate yellow cheese or cut it into small cubes.
In a bowl, mix eggs with buttermilk and oil. Add flour, baking powder and salt, mix thoroughly. Finally, add zucchini, dill and yellow cheese and mix gently. Pour the dough into the molds. Bake the muffins for 20 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow.


Brak komentarzy: