Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 9 listopada 2019

Ekspresowa zupa z ciecierzycą, kurkumą i imbirem. Express soup with chickpeas, turmeric and ginger.



/scroll down to  the English version/
2 porcje
400 g ciecierzycy z puszki, bez zalewy
2 łyżki oleju, może być kokosowy
1/2 cebuli, drobno posiekana
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 cm kawałek imbiru, obrany, drobno posiekany
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
1 1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
1/4 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki
400 ml bezglutenowego bulionu (1 łyżka bezglutenowego bulionu w proszku + 400 ml gorącej wody)
300 ml mleka kokosowego
2 duże garście jarmużu

W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Duś około 5 minut. Dodaj bulion, ciecierzycę, przyprawy i gotuj około 6 - 7 minut. Dodaj mleko kokosowe i jarmuż. Gotuj kolejna 4 minuty, aż jarmuż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem.
Możesz zupę ugotować z kurczakiem.


2 servings
400 g canned chickpeas, without pickle sauce
2 tablespoons oil, can be coconut oil
1/2 onion, finely chopped
2 small cloves of garlic, pressed through
a 3 cm piece of ginger, peeled, finely chopped
salt, freshly ground pepper to taste
1 1/2 teaspoon turmeric

1/2 teaspoon lemongrass
1/4 - 1/3 teaspoon hot paprika
400 ml gluten-free broth (1 tablespoon gluten-free broth + 400 ml hot water)
300 ml coconut milk
2 large handfuls of kale

Heat oil in a deep pot, add onion, garlic and ginger. Cook for about 5 minutes. Add broth, chickpeas, spices and cook for about 6-7 minutes. Add coconut milk and kale. Cook another 4 minutes until the kale is soft. Season with salt and pepper.

Brak komentarzy: