120 g nieugotowanej kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
1 + 1/2 jabłka, nieobrane, pokrojone w kliny
300 g dyni, obrana, pokrojona w kliny
50 g orzechów włoskich
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
4 łyżki oliwy
olej rydzowy (roślina rydz) do skropienia sałatki
sól
Kaszę jaglaną upraż na patelni, ugotuj w osolonej wodzie 20 minut. Odcedź. Dynię i seler naciowy duś na dwóch łyżkach oliwy pod przykryciem, podlej niewielką ilością wody (10 minut). Jabłka upraż tak jak dynię, 5 minut. Na talerzach umieść ugotowaną kaszę jaglaną. Na wierzchu ułóż uprażone warzywa, jabłka i orzechy. Skrop sałatkę olejem rydzowym.
Two servings.
120 g uncooked millet or quinoa
1 + 1/2 apples, unpeeled, cut into slices
300 g pumpkin, peeled, cut into pieces
50 g walnuts
3 large stalks celery, cut into slices
4 tablespoons olive oil
camelina oil (Camelina sativa) for sprinkling salad
salt
Roast the millet in a pan, cook in salted water for 20 minutes. Drain it. Simmer pumpkin and celery in two tablespoons of oil under cover, pour the small amount of water (10 minutes). Simmer/roast apples like the pumpkin, 5 minutes. Place the cooked millet on the plates. Top with the roasted vegetables, apples and nuts. Sprinkle the salad with camelina oil.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz