Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 8 października 2016

Tartaletki z pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym. Cherry Tomatoe and Celery Tartlets. Gluten-free!


Obiad dla 2 osób. Koszt 15 zł.
Ciasto (6 mini tart o średnicy: 9 cm) (scroll down to English version)

170 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
80 g mąki ryżowej *
125 g zimnego masła  
1 jajko  
pół łyżeczki soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
(przepis na ciasto z mąki kokosowej i migdałowej: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)

250 g pomidorów koktajlowych (lub daktylowych)
5 dużych łodyg selera naciowego  
200 g (ml) gęstej kwaśnej śmietany  
1 jajko
sól i pieprz do smaku
suszony estragon  
oliwa do smażenia
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   

Mąkę przesiej. Zimne masło posiekaj, połącz z mąką, dodaj sól i jajko,wyrób na gładką masę. Dodaj śmietanę i ponownie zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na formy do pieczenia i wstaw ponownie do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, piecz w 190 stopniach Celcjusza (z termoobiegiem) przez 10 minut. Seler naciowy pokrój w paski, podsmaż na patelni około 7 - 10 minut. Do usmażonego selera dodaj śmietanę i jajko, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Wyjmij upieczone spody ciasta, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celcjusza. Na spody tart połóż nadzienie z selerem naciowym, połówki pomidora, posyp suszonym estragonem. Piecz 20 minut. 




Dinner for 2 people.
Dough (6 mini tart with a diameter of 9 cm

170 g
gluten-free wheat starch or corn starch*
80 g
rice flour*
125 g cold butter
1 egg
half a teaspoon of salt  

2 tablespoons sour cream
(coconut almond dough recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html

250 g cherry tomatoes (or date tomatoes)
5 large stalks of celery
 

200 g (ml) thick sour cream 
1 egg
salt and pepper to taste 
dried tarragon
oil for frying

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Sieve the flour. Chop cold butter, combine it with the flour, add salt and egg, knead to a smooth mass. Add sour cream and knead again. Put in the fridge for 30 minutes. Remove the dough from the fridge, lay the dough off baking molds and put back them in the fridge for 15 minutes. Puncture chilled dough with a fork, bake at 190 degrees Celsius (with air flow) 10 minutes. Cut celery into strips, fry it in a pan about 7 - 10 minutes. To fried celery add the cream and egg, mix all well, season with salt and pepper. Cut cherry tomatoes in half. Remove the baked cake bases, reduce the temperature to 170 degrees Celsius. On each tart base put stuffing with celery, cherry tomatoes halves, sprinkle with dried tarragon. Bake 20 minutes.





Brak komentarzy: