Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Kiszone ogórki. Pickled (in salt) cucumber.
Ogórki, chrzan i koper z ogródka mojej mamy, a więc ekologicznie, bez chemii.
ogórki gruntowe
czosnek
świeży koper z kwieciem
korzeń chrzanu, obrany
Zalewa:
1 płaska łyżka soli na 1 litr wody
słoiki o pojemności 720 ml
Słoiki i nakrętki wyparz. Ogórki umyj. Przełóż do słoików. Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, koper i 2 - 3 kwiatostany, 4 - 5 cm kawałek chrzanu. Wodę zagotuj z solą. Ogórki zalej zalewą, zamknij i odstaw na kilka dni w słoneczne miejsce. Potem przechowuj w zaciemnionym, chłodnym pomieszczeniu. Gotowe do spożycia po trzech tygodniach.
ground cucumbers
garlic
fresh dill with flowers (inflorescence)
horseradish root, peeled
Marinade:
1 level tablespoon of salt per 1 liter of water
jars, a capacity: 720 ml
Wash jars and nuts using hot water. Wash cucumbers. Transfer them to jars. To each jar add a clove of garlic, dill and 2 - 3 inflorescences, 4 - 5 cm piece of horseradish. Boil water with salt. Pour marinade into jars, close them and let stand for several days in a sunny place. Then store in a dark, cool room. Pickled cucumbers are ready to eat after three weeks.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz